Fanboy Híradó

Fanboy Híradó

The Leftovers 3x05 - It's a Matt, Matt, Matt, Matt World

2017. május 28. - Fega

1-g_tdavwfpze4fegnzqccca.jpeg

Matt Jamison utoljára lehet egy Leftovers epizód főszereplője. Élete egy szakasza lezárul a harmadik évad ötödik részében, ehhez viszont egy őrült utazáson kell részt vennie, aminek a végén új énje várja.

Van valami vicces abban, hogy a Leftovers minden évada tartogat egy Matt Jamisonos epizódot. Ezek bátran utalnak egymásra, felhasználnak hasonló elemeket és miközben azon vannak, hogy bemutassák ezt a fura papot, aki sokszor megmarad a háttérben, a sorozat bibliai áthallásaiból legalapvetőbb kérdéseiből kihozza a maximumot, mintha egyébként is Matt lenne a főszereplő.

Az epizódot nézve arra kellett rájönnöm, hogy az évek alatt rengeteget felejtettem és nehezemre esett felidézni, hogy mit írtam és hogyan éreztem magam 2014-ben, mikor Matt Jamison pechszériáját próbáltam meg értelmezni egy fanboyhirado.kinja.com nevű oldalon. De azt is nehéz volt felkutatni, hogy milyen volt, mikor a regivagasuak.blogspot.com nevű blogon írtam Matt második évados kalandjáról, amikor egymás után érték a sorscsapások.

Ezt azért tartom fontosnak megemlíteni, mert ez is bizonyítja, hogy néhány év leforgása alatt úgy is hatalmasat fordulhat velünk a világ, hogy közben ugyanaz történik velünk. Én most egy harmadik internetes felületen próbálom meg megfogni a lényeget Matt Jamesion ausztráliai és tasmániai kalandjáról és miközben néztem meg voltam róla győződve, hogy a tiszteletes teljesen kifordult önmagából és egy olyan arcát mutatja felénk, ami semmiképpen sem méltó egy paphoz.

1--hvlmer8dmpypwngw36qog.jpeg

A posztok újraolvasása után viszont beugrott, hogy Matt története mindig is erről szólt. Számos alkalommal esett bűnbe, illetve került nehéz helyzetbe, és mindig döntenie kellett, hogy ideje mostmár lemondania a vak hitéről, vagy még egy kicsit kitartani, hátha abbamaradnak a sorscsapások. A körülmények folyamatosan próbára tették a saját magába vetett hitét is, Istenről nem is beszélve, de ő mindig állta a pofonokat és ha kellett a büszkeségéről és az egojáról is lemondott egy nagyobb jó érdekében. Mostanra viszont imádott feleségétől és kislányától is el kellett búcsúznia, de ő bebeszélte magának, hogy ez is egy teszt, illetve ki is zárta ezt az életéből, hiszen most Kevin messiás küldetése és ennek a dokumentálása mindent felül ír. A korábbi epizódok eseményei alapján gondolhatunk arra, hogy ezzel már nem lehet olyan nehéz dolga.

Az első évadban mikor segíteni akart, megtámadták. A második évadban megtörtént a csoda, felébredt a felesége, csak senki nem hitt neki, sőt mág azzal gyanúsították, hogy megerőszakolta a kómában lévő nőt. Ehhez jön hozzá, hogy ez a motívum az első évadban előkerült, akkor beszélt az álmáról, ahol Mary-vel szeretkezett, aki aztán Laurie-vá változott. (Kíváncsian várom, hogy ezek után ezzel kezdenek-e bármit a jövőben. Attól, hogy ebben az epizódban eléggé fújtak egymásra, a maradék három epizódban még bármi megtörténhet.) Ebből is látszik, hogy a sorozat ugyanazt a kérdést kutatja, csak mindig csavar rajta egy kicsit.

Most az az első probléma az epizódban, hogy a messiás elszökött, úgyhogy muszáj utána menni a világ végére úgy is, hogy közben repülési tilalom van. Ez már érintőlegesen az előző epizódban is szóba került, az ötödik epizód nyitányában pedig egy meghökkentő cold open keretében nézhetjük, hogy miért is van ez az egész. Egy atomtengeralattjárón dolgozó kadét bekattant és sikerült kilőnie néhány rakétát. Ezzel a sorozat készített egy újabb meghökkentő nyitányt, amiben ráadásul himbálózó férfi fasz nemiszerv is volt, hogy lássuk ez itt nem tévé, hanem HBO és egyébként is egy különösen őrült epizód vár ránk. És legalább ebben nem úgy volt benne az egész sorozat, mint az ősemberes vagy a múltbéli világvégés jelenetekben.

1-4epsziznvq6wasyrqm9dzq.jpeg

A korábbi epizódok fényében nem jelent meglepetést, hogy Matten nem fognak ki a körülmények és végül eléri a célját, mondjuk leszállni Ausztráliában már nem sikerül, csak Tasmániában, hogy a tényleges megérkezés előtt még várjon rájuk egy 11 órás kéjutazás, ami az epizód hátterét adja. Itt indul be a mostanra már természetes pechszéria, de nem akarom egyesével végigvenni, hogy mi történt az epizódban, viszont valamire szükség volt ahhoz, hogy bebizonyítsam: a sorozat három évadán belül nagyon érdekes arcát mutatja a sorozat, mikor Matt körül forognak az események és ezek a kis filmek annyira jó összefoglalói a teljes sorozatnak, úgy hogy valójában a tiszteletes az egész tekintetében egy viszonylag mellékes figura. Minden karakter történetében ott vannak bizonyos bibliai parafrázisok, de egyik sem működik úgy, mint mikor Matt kalandjai vannak a középpontban.

Ezek az epizódok párbeszédben vannak egymással és érdekes megnézni, hogy ugyanazokból az alaphelyzetekből hány különböző szituációt tudnak kibányászni a készítők. Annak idején Kevin szeretett volna Mattel barátkozni, de ő elhajtotta, most pedig fordítva van, ráadásul most még a világegyetem sorsa is ezen múlik. Az sem újdonság, hogy Mattnek az átlagnál is személyesebb viszonya van Istennel, most viszont ezt szó szerint veszik az epizódban és visszatér Bill Camp (akit legutóbb a Night Of-ban láthattunk,) karaktere, aki kétszer is láttunk már a Hotel Purgatóriumban és Istennek adja ki magát, hogy egy újabb hitről szóló kifordított tanmesét tudjon nekünk felmondani a Leftovers.

Sokszor leírtam már, hogy formula, meg hogy a kacsa lebukik a víz alá, majd feljön és ez a szexhajón is így megy tovább. Nem lehet kimondani Fraizer nevét, de persze Matt kimondja. David Campről kiderül, hogy a kapitány haverja, természetesen ez is előkerül az epizódban. Aztán látjuk, hogy egy elég faragatlan figuráról van szó, aki visszaél a hatalmával és a szó szerint értelmezett metaforák keretében az epizódban Isten vagy egy magát neki kiadó férfi simán a vízbe dob valakit és ez senkinek sem tűnik fel. Matt előtt ott a lehetőség, hogy feltegye azokat a kínzó kérdéseket, amik oly sok embert nyomasztanak mióta világ a világ. Persze a Leftoverstől ne várjunk megnyugtató válaszokat, ez az Isten azt mondja, hogy Jézus nem volt a fia, de ő egyébként sem támadt fel, hanem volt egy ikertestvére. Ezekről meg eldönthetjük, hogy igaznak hisszük őket, vagy sem.

1-jhrfn-zyx13znv97n0n9ba.jpeg

Azzal, hogy a végén egyszerűen megzabálja egy oroszlán hihetnénk azt, hogy az egész kamu, de a harmadik évadra már megtanultuk elfogadni, hogy a sorozat gyakorlatai arról szólnak, hogy utána valahogy értelmet keressünk bennük és nem arról, hogy univerzális igazságnak fogadjunk el bármit. A folyamat a lényeg, vagyis Bill Camp mondanivalójánál fontosabb a helyzet, amibe Matt megint kerül. Látja, hogy ez a kegyetlen isten valamiért a vízbe dob egy utast, de senki sem hisz neki. Ez egy ismerős helyzet a mi különösen szerencsétlen tiszteletesünk számára, ezért nem meglepő, hogy a hitébe kapaszkodva meg is próbálja menteni a férfit, de nem jár sikerrel, az epizód végén viszont megnyugtatják, hogy valóban igaza volt, de hiába, hiszen egy ember meghalt, magyarázat nélkül.

Illetve Isten megjelenése még azért is volt fontos, mert a végére érezhetjük azt, hogy Matt életében lezárult egy szakasz azzal, hogy visszatért a daganata. Ennek lehet valami egyéb okát is keresni, amiért így alakult. Fontosabb viszont, hogy most nem imádkozik megmentésért, hanem elfogadja a sorsát, illetve magát a halált is. Ezt lehet értelmezni megmentésként és akkor lehet azt mondani, hogy a sapkás mogorva fickó tényleg Isten volt és azért ehette meg az oroszlán, mert már beteljesítette a sorsát. Ezzel meg újabb példát kapunk arra, hogy az emberek nem látnak ki a saját seggükből és mindennek sokkal nagyobb jelentőséget tulajdonítanak és azt hiszik, hogy olyan életet élnek, ami annyira fontos és meghatározó, hogy zsoltárokban kell róla megemlékezni.

Ehhez szolgáltatott hátteret a szexhajó, ami annak is az elismerése volt, hogy az elragadtatás után kialakuló furcsa lelkiállapot úgy is megjelenhet embereken, hogy beüt a végtelen hedonizmus és megidézzük Rómát, miközben arra várunk, hogy vége legyen a világnak. Az HBO sorozatoknál egyébként is kötelező körnek tűnik ez az orgia dolog, a korábbi Mattes epizódok mellett az is eszembe jutott, hogy milyen volt mikor más szériáknál (Westworld és True Detective) írtam a hervasztó orgiákról. Lindeloféknak sem sikerült szexin megmutatni ezt az eseményt, viszont mint tematikus háttér sokkal jobban működött, illetve az egész abszurditása is hozzáadott az élményhez, amellett, hogy a római párhuzam is jól illett a sorozat világába. 

1-tgcnp1zxegetu8xjcbyoyq.jpeg

Elsőre egészen különös élményt nyújtott az epizód, amikor fogalmam sem volt róla, hogy milyen utazásra invitálnak a készítők. Másodjára, mikor már fel voltam készülve, akkor azt éreztem, hogy kevésbé meghökkentő a végeredmény és talán az sem segített, hogy ekkor már tudtam, hogy Matt Zoller Seitz története milyen nagy hatással volt a készítőkre és ez konkrétan az epizód cselekményében is megjelent. Utólag azt kívántam, hogy bárcsak írás után olvastam volna el az interjút, annyira nehéz ezektől elvonatkoztatni és kicsit ki is fogja a szelet az ilyen egyszerű nézőnapló vitorlájából. 

Persze így is van még nagyon sok minden, amire nem tudtam kitérni, illetve nincs összefüggésben a hittel kapcsolatos metaforákkal. Az epizód elég furán kezdődik, Matt egy zsák pénzzel odasétál a beteg anyját ápoló pilótához, hogy lesz szíves magára hagyni az asszonyt az ő fura küldetése miatt. Ez viszonylag simán is megy aztán a semmiből feltűnik Laurie, John és Michael, hogy ők is jönnek, mindenféle ellenvetés nélkül. És az egész hihetetlenül simán indul, ami fura. Illetve az is, hogy ez a négyes egy olyan random csapatnak tűnik, amiket sitcomokban szoktunk látni, ahol egy idő után úgy jönnek a történetek, hogy az írók mindig más és más párokat, hármasokat, négyeseket hoznak létre.

Az ő négyesük elég vicces volt, bár Matt mellett igazából csak Laurie-nak jutott hely, mondjuk a sorozat nem maradt adós olyan apróságokkal, hogy John számára is kiderüljön, hogy mit is hallucinált be magának Kevin. Ezt a szálat némileg bántotta a szememben, hogy John olyan keveset szerepelt eddig és különösen sok mindent bíztak a készítők a fantáziánkra vele kapcsolatban. Persze itt is kapargatjuk, hogy mi lehet, hogyan találhatta meg a békéjét és mennyire valódi ez a béke.

tumblr_oq2khevfpu1re7y7wo1_500.gif

Egyéb felfedezések:

  • Mikor először megláttam a kompot, azt hittem, hogy Noé bárkájával kapcsolatban lesz valami utalás, de csalódnom kellett.
  • Nem tudom, hogy mi volt a cél a főcímdal kiválasztásánál, de szerintem sikerült célt érni vele. Egyébként eredetileg nem ez volt betervezve, de a készítőknek valamin spórolniuk kellett.
  • Nem gondoltam volna, hogy pont a Saul fia lesz az egyik film, ami eszembe fog jutni Matt történetéről, de azért pár hasonlóságot észre lehet venni. Van egy gyilkosság, amit senki nem hisz el a főhősnek, a néző sem biztos benne teljesen, hogy megtörtént-e, de a főszereplő mindent feltesz ennek érdekében. Meg eleve fordítva azt éreztem, hogy abból, amit a Leftovers csinál sokkal-sokkal több kellene a Saul fiába, bár tény, hogy a sorozat barokkos húzásait lehet ledobná magáról az a furcsa film.
  • Remek volt, ahogy felvezették  a sípok szerepét az epizódban azzal, hogy volt egy tök jó poén arról, hogy hol van Laurie sípja, majd ebből lett az, hogy Mattre többen is ráfújták a sípjukat. Ha már itt tartunk, mikor elkezdődött a rituálé, akkor úgy nézett ki, hogy Matt mindenkinek tett egy szívességet, azzal, hogy kimondta a nevet. A másik pedig, hogy miután kiszabadult a szorításból olyan volt, mintha ledöntötte volna a negyedik falat és kiszólt volna a játékból, amire viszont senki sem volt vevő. Kicsit úgy, mint amikor az első évadban próbálta megmagyarázni az embereknek, hogy nem mindenki volt jó az elragadottak közül.
  • Az epizódot Nicole Kassell rendezte, aki igazi Fanboy híradó veterán, mert olyan sorozatokon dolgozott, mint a Rectify, az Americans, a Vinyl vagy a Better Call Saul.
  • Szeretném tudni, hogy ki találta ki, hogy Matt ezt a viccet mondja az epizódban. Számomra az egyik legemlékezetesebb momentum.
  • Fontos olvasmányok az epizódról: az emlegetett interjú linkje ismét, illetve egy GQ cikk arról, hogy hogyan jött össze az egész. Itt pedig még egy podcast is van Lindeloffal és Matt Zoller Seitz-cal.

A bejegyzés trackback címe:

https://fanboyhirado.blog.hu/api/trackback/id/tr9814540666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása