Fanboy Híradó

Fanboy Híradó

Game of Thrones 8x05 - The Bells

2019. május 14. - Fega

1_lxykobxcddpvustsb6wjuw.jpeg

Mindjárt véget ér a Trónok harca, a tét pedig soha nem volt ilyen óriási. Kár, hogy ez a nyomás a legrosszabbat hozta ki a készítőkből, akik nem tudtak felnőni az egekbe tornázott elvárásokhoz. Részben maguknak köszönhetik, hogy ide jutottak.

A Trónok harca utolsó előtti része után úgy érzem, hogy George R. R. Martin csak azt mondta el a sorozat készítőinek, hogy mi fog történni a könyvekben, de a miértet megtartotta magának. Vagy ha ezt is átadta nekik, akkor ez David Benioffot meg D.B. Weisst nem érdekelte.

Az is lehet, hogy szándékosan arra koncentráltak, hogy minél több véres és látványos csatajelenetet, illetve váratlan fordulatot tudjanak az epizódokba beépíteni. Ezt tartották szem előtt, mikor elkezdték kidolgozni víziójuk lezárást és ennek érdekében mindenféle kompromisszumra készek voltak és nem foglalkoztak a tér vagy az idő problémájával és a karakterek fejlődését sem tekintették különösebben fontosnak.

1_ysz7q3jadeptnov2a5937g.jpeg

Úgy is lehet mondani, hogy erővel és nem ésszel oldották meg a lezárás problémáját, ezzel pedig a rajongók egy részét elidegenítették. Persze sokan vannak, akik elsősorban a vér és az ármánykodás miatt lettek rajongók és ők nem is hiszem, hogy túlságosan csalódottak, a 8. évad eddigi epizódjai után.

Martin eredeti elképzelése egy olyan gigantikus történet volt, amit képtelenség mozis vagy sorozatos formában feldolgozni. A sok vér meg a szex csak a díszítés volt ezen az évről évre egyre nagyobbá váló tortán, mert érdekes ugyan a csata, meg folyamatos cselszövés, de nem annyira, mint mondjuk az idegen hódítás problémáinak józan feldolgozása és a sokat használt és ettől kiszámítható fantasy trope-ok kifordítása.

1_opucccjxdkfyn7jnc3hfta.jpeg

Meg volt annak az ára, hogy Martin erre koncentrált, ez közrejátszott például a negyedik és az ötödik kötet nem egészen rózsás fogadtatásában. Azt hozták fel ellene, hogy a történet egy helyben jár, egyre több kevésbé érdekes nézőpont karaktert ismerünk meg, miközben a főszereplők sorsa nem halad semerre. De közben a negyedik könyv például megmutatta, hogy milyen hatással van egy térségre a háború pusztítása, illetve az, hogy a munkra fogható férfiak komplett régiókból tűntek el a harc miatt. Ezzel mond valamit a valóságunkról, illetve azokról a regényekről is, amik csak használják a háborús konfliktusokat, de nem törődnek annak a hétköznapi következményeivel.

Ha valamit nem lehet mondani a sorozat legutóbbi két évadára, akkor az az, hogy lassan haladt volna előre a történet. Cserébe viszont egyre sekélyesebb lett az egész és pont azzal a valódi következményeket nem vette figyelembe, amik korábban a helyükön voltak. A sűrítésből is következett, hogy minden egyes jelenetnek nagyobb lett a jelentősége, és egyre többet kellett elmondani, minden egyes jelenettel, mondattal vagy pillantással. Évek óta várt találkozásokat kellett kitalálniuk a sorozat készítőinek, anélkül, hogy értették volna mi is mozgatja a karaktereket. Erre a legjobb példa Tyrion, aki azóta, hogy megölte az apját folyamatosan lesz egyre kevésbé okos, érdekes, miközben ő volt a korai évadok legnagyobb sztárja és kapta meg a sorozat legelső Emmy-díját.

01_5-courtesy-of-hbo.jpg

Martin vaskos könyveiben jutott tér és idő a szürke hétköznapoknak és a nem sorsdöntő helyzeteknek is. Ezeket mostanság már hiába keressük a sorozatban, bár az évad második része éppen azért lesz sokak kedvence, mert az pont az ilyen hétköznapi helyzetekről szólt. Egyébként nincs idő levegőt venni, az előbb még csak indultunk Deresből és azon bosszankodtunk, hogy csak Sansát zavarja az emberei kimerültsége, mostmár senkit nem érdekel, hogy fizikailag mennyire állnak készen a dothrakiak vagy a lovaik a csatára, mert sok sok liternyi vérnek kell a nézők nyakába ömlenie. Bármi áron. 

Az egész annak köszönhető, hogy Daenerys Targaryennek elfogyott a türelme a westerosiak iránt. Megpróbált ugyan "kampányolni", visszafogni magát, de úgy érezte, soha nem kapja meg azt a szeretetet, amire vágyik és ami neki járna, úgyhogy utat enged azoknak az érzéseinek, amiket eddig elnyomott. Kár, hogy ez az elnyomás kérdés mostanában nem igazán volt napirenden, inkább gondolhattuk azt, hogy Dany fejlődik, mintsem azt, hogy mindjárt elpattan nála a húr. De a negyedik epizód üzenete az volt, hogy betelt a pohár, attól függetlenül, hogy a sorozat nézőjeként mennyire gondoljuk ezt logikusnak vagy helyesnek.

Fogadjuk el, hogy Stannis lett belőle is, akit hirtelen elemésztett a saját különlegességének és kiválasztottságának tudata, ahonnan már nem képes visszatérni.


Nem tudom eldönteni, hogy Jon vagy Tyrion tudott volna-e még ebben az epizódban bármit is tenni, hogy megelőzze a katasztrófát. Előbbivel ismét van egy közös jelenetük, ahol az árulása miatt Dany számonkéri Jont, majd leteszteli, hogy mennyire zavarja a vérfertőző szex. Sajnos eléggé és ezt úgy kapjuk meg, mint utolsó cseppet a kupában, Dany úgy érzi mostmár tényleg egyedül van, ha pedig ez a helyzet, akkor nem kell már törődnie a népszerűségével, csak azzal, hogy megkapja, amit akar.

1_bfwzx-nrkm6n4rk1dsei-g.jpeg

Ez aztán Királyvár teljes elpusztításában csúcsosodik ki, ami közepette, mintha nem is tekintene rá már olyan főszereplőként a sorozat, ahogy eddig tette. Gondolom Drogon eleve azért tudja elkerülni a felé kilőtt óriási nyilakat, mert ő rajta ül, később mégis alig látjuk azt, hogy a sárkány nem magától égeti fel a várost, hanem az anyukája irányírja ezt az egészet.

A sorozat jó ötletnek gondolja, hogy Dany borzalmas kínok között pusztítson el rengeteg ártatlan embert, de nem akarja, hogy lássuk Danyt gyilkolás közben.


Így csak gondolni tudunk arra, hogy élvezi, ahogyan a szeme láttára pusztulnak el az emberek szörnyű jajveszékelés közepette és ezért tököl el olyan sokat a város különböző negyedeinek felégetésével, ahelyett, hogy egyből menne és elintézné Cerseit. Azt a Cerseit, akiről azt hittük, hogy az Éjrkiály halála után ő a sorozat nagy és utolsó főgonosza. Tekintettel arra, hogy Lena Headey mennyire szenzációsan játszotta a karaktert az első epizód óta, úgy éreztük, hogy ebből nem lehet baj, még ha az utóbbi időben az ő karakterével is olyan cudarul bántak a készítők, mint Tyrionnal. Cersei korábbi húzásaiból kiindulva legalább abban bízhattunk, hogy nem fogja tétlenül végignézni a vereségét és van valami titkos fegyver a tarsolyában.

1_0ugro52lbl31tvfblnfazg.jpeg

Ehhez képest az előző részben mikor ott lett volna a lehetősége, akkor nem támadt senkire, csak kivégezte a tolmácsból lett tanácsadót, akinek politikai súlya nem igazán volt. Ezt követően mikor harcra került a sor, akkor az ember, aki korábban csapdába csalta az ellenségeit, most képtelen volt bármilyen tervet kitalálni, csak arra épített, hogy Euron majd megoldja. Ez csalódás a javából, hiszen Királyvár elpusztítását Dany-nek és Cerseinek köszönhetjük, de egyiket csak messziről látjuk, másik pedig teljesen lefagy és már csak arra vár, hogy végre valaki kimentse innen és véget érjen ez a rémálom.

Ahhoz képest, hogy Jaime és Cersei min mentek keresztül, milyen fontosak voltak az egész történet számára igen nagy csalódás, hogy végül menekülés közben egyszer csak rájuk omlik egy rakás kő és meghalnak. Nem mondom, hogy nincs ebben metafora, de ahhoz szoktunk hozzá, hogy a nagy karakterek halála mindenféle érzelmeket vált ki, és évekig emlékezetes marad. Ehelyett kaptunk egy olyan megoldást, ami egy összedobott házi feladatnak érződik, nem egy jól átgondolt és kimunkált műnek, amire vártunk.

1_a_aoh-pjugqyegd9fnkurq.jpeg

Sajnos ugyanez a helyzet a másik páros testvérhalállal is. A Clegane-fivérek összecsapása legalább az ötödik évadtól izgatja az embereket, a könyvolvasók pedig már évtizedek óta fantáziálnak róla. Akár Cersei halála, akár a Cleganebowl számos rajongói teóriát szült már és bár csak néhányhoz volt csak szerencsém, de ezek szinte mind jobbak annál, amit végül a sorozatban láttunk.

Elfogyott az ötlet, a lelkesedés, a kitartás, csak az volt a fontos, hogy jól nézzen ki, ami a képernyőre kerül, a nézők agyát már nem akarják kiszolgálni.


Ez akkor is egy keserű pirula lenne, ha nem előzte volna meg az egészet ekkora várakozás. Arról nem is beszélve, hogy állítólag nem az HBO ötlete volt, hogy rövidített évadokkal zárják le a sorozatot, hanem a készítőknek volt ez a kreatív döntése, amibe a csatorna részéről nem akartak beleszólni. Utólag nézve úgy tánik, hogy azért akarták ezt minél kevesebb részben lezárni, mert már ki akartak szabadulni abból a börtönből, amit ennek a sorozatnak a készítése jelent. Az is lehet, hogy a hatalmas nyomás miatt kerültek le az asztalról a kockázatos húzások vagy döntések, vagy úgy voltak vele, hogy egyszerűen nem jutna elég idejük rendesen kidolgozni egy csavarosabb lezárást.

1_lw5ld-8ss3rr7xhethoina.jpeg

Miguel Sapochnik munkája például olyasmi, amire eddig is támaszkodhattak és egy csomó mindent most is megoldott helyettük. Elmondása szerint Dany-t azért nem mutatták tömegpusztítás közben, mert szándékosan az áldozatokra akarták helyezni a hangsúlyt. Azt akarták megmutatni, hogy milyen borzalmas szenvedéssel jár, ha valaki a saját politikai céljai érdekében be akar venni egy várost. Ez olyasmi, amire Martin bólintana, csak kár, hogy fogalmunk sincs, hogy mit gondolnak az átlagemberek a westerosi aktuálpolitikáról, mert mióta nincsenek verebek azóta a köznéppel nem igazán érintkeztünk. Így lehet, hogy szeretik Cersei-t, lehet, hogy nem, de a jelenetnek adott volna egy plusz súlyt, ha erről bármi kiderült volna. 

Az epizód nézése közben úgy lehetett érezni, mintha az összes lehetséges szögben és helyzetben megmutatták volna nekünk a lángoló testeket és az elkeseredetten harcoló városi őrség haláltusáját. Abból a szempontból érthető a döntés, hogy ezeket általában az illusztárció kedvéért szokták megmutatni és nem ezekre a pillanatokra kerül a hangsúly. De tekintettel arra, hogy Dany ott ült a sárkányon és ezt az egészet maga irányította és végig is nézte, jó lett volna látni az arcát. Bár tudom, hogy akkor meg valószínűleg arról kellene írnom, hogy Emilia Clarke egy zöld falovon ülve nem igazán tudta eljátszani azt, ami ehhez a jelenthez kellett volna. De attól még szükség lett volna rá, hogy ha nem is olyan hosszú ideig, de közelről lássuk, hogy milyen érzés a számára ezt a tömegkatasztrófát előidézni. És akkor eszünkbe juthatott volna az a jelenet, ami a “Previously montázsból” valamiért kimaradt, hogy Dany azt mondja nem azért érkezett Westerosra, hogy a hamu királynője legyen. Sok minden megváltozott azóta, de ennek a jelenetnek helye lett volna az epizódban.

00_4-courtesy-of-hbo.jpg

Az epizódot felvezető emlékeztetőre még azért akartam kitérni, mert elég érdekesen indokolták meg a készítők Dany karakterfejlődését. Azt látjuk ugyanis, hogy Missandei halála után egy csomó hang szólal meg egyszerre a fejében, amik röviden összefoglalják, hogy miért lett elege mindenből. Hallunk Jon valódi származásáról, az édesapja "fura dolgairól", aztán az egész család "fura dolgairól", de halljuk Jorahtól azt is, hogy Dany-nek kedves szíve van. Ez alapján kellene mindenki megérteni, hogy mi a fene történik a fejében, kár, hogy a konkrét negyedik epizódban ezt nem tudták jobban átadni, így ilyen pótmegoldást kellett alkalmazni.

Persze mindig ott lebegett a feje felett, hogy adott esetben élvezettel égetett meg mindenkit, aki közé és a tervei közé állt. De ezen jelenetek nagy része úgy volt megalkotva, hogy a gyilkolás ellenére se gondoljuk azt, hogy Dany feltétlenül rossz. Oké, korábban azért volt példa rá, hogy ártatlanokra is lecsapott, de az utóbbi időben mintha fejlődött volna. De ez csak egy újabb átverés volt, sem Dany sem a sorozat nem tud kibújni a bőréből. Ez is egy olyan dolog, ami eleve máshogy működik a könyvekben, ahol Dany szemén keresztül látjuk az eseményeket. Ilyen módon könnyebben lehet megértetni az olvasóval, hogyan jut el Dany oda, hogy inkább felégeti a Hét királyság fővárosát.

1_3vjojayr6n-cv3mmgkpofq.jpeg

A készítők saját bevallásuk szerint is évek óta készülnek erre a fordulatra, ehhez képest mégis mintha az lett volna nekik fontos, hogy sokkolja a közönséget. Így viszont nem az történik, hogy Dany karaktere végig megy egy úton, aminek logikus állomása a pusztítás, hanem szörnyű bakugrások árán jutunk csak el ide.

Közben pedig ott van Havas Jon, akinek nyilván óriási felelősséget kell éreznie abban, hogy ez a dolog megtörtént, és valószínűleg ez segít majd abban neki, hogy beváltsa az Azor Ahai jóslatot és szépen belemártsa szerelme szívébe a pengéjét, hogy aztán a lelke egyesüljön vele. Az egy másik kérdés, hogy mostmár nem kell a halál seregeitől megvédeni az embereket, mert Arya különösebb trükkök nélkül elintézte ezt nekik. Mindenesetre a múlt héten panaszkodtam rá, hogy Jon és Dany nem elég jó főszereplőnek, ami lehet nem volt a legszerencsésebb megfogalmazás, mert ha jobban bántak volna velük, akkor nagyobb érzelmi súlya lett volna ennek az egésznek, mint így, hogy láttuk.

1_lkraamdrwj0lfnrefotwdg.jpeg

Viszont Jon megint egy újabb szörnyű hibát követett el. Karddal a kezében tök ügyes, de ezen kívül az alapvető tulajdonságai nem igazán vértezik fel arra, hogy sikeres legyen Westeroson, vagy úgy egyáltalán az életben, de legalább nem lesz olyan nagy meglepetés, ha végül ő sem éli túl a finálét.

De elég nagy baj, hogy az eredeti célkitűzéseket a sorozat végére nem sikerült megvalósítani. Ami azt bizonyítja, hogy önmagában tényleg semmit nem jelentett az, hogy a készítők tudták mik azok a konkrétumok, amiknek meg kell történnie. Az út legalább annyira fontos, ebben a tekintetben pedig túl sok kompromisszumot hoztak és a legkönnyebben teljesíthető elvárásoknak akartak megfelelni. Sajnos nem gondoltak bele, hogy mik azok a témák, mozgatórugók, amik az egészet közben életre keltik és maradandóvá teszik. Megcsinálták a feladatot, megvolt a nézettség, a rengeteg cikk, de közben Martin könyveinek a szellemiségét nem tudták átültetni tévés keretek közé.

Egyéb megfigyelések:

  • Királyvár felégetésében ott van a sorozat alapja, hogy ártatlanok halnak meg amiatt, mert vannak emberek, akik természetesnek veszik, hogy pusztán születésük miatt jár nekik a hatalom. Ez veszélyes dolgokhoz vezet és ennek a kommunikálását még a készítők sem tudták elrontani.
  • RIP Varys. Az ember, aki egy egész karriert épített arra, hogy a háttérben machinál és titokkal kereskedik, Dany előtt azonnal lebukik. De igazából ő járt a legjobban, hogy nem kellett ezt végignéznie.
  • Az Arany kompánia szerepeltetése igen vicces, elhitették mindenkivel, hogy fontosak lesznek.
  • Nem tudom mit kellene még írnom a Cleganebowlról, ami ugyan látványos volt, de Oberyn és a Hegy, illettve Brienne és a Véreb harcára sokkal többen fognak emlékezni, mint erre.
  • Euron és Jaime harca egyszerűen nevetséges, nem értem mi szükség volt rá, úgyhogy felejtsük is el gyorsan.
  • Oké, Aryának végül semmi köze nem volt Cersei halálához, ami nem rossz megoldás, ezek után viszont nehéz lenne azt gondolni, hogy Dany halálában sem lesz semmilyen szerepe. Még ha a végső csapást Jonnak is kell bevinnie.
  • Davos még életben van, de attól félek, hogy az utolsó csempészéssel letudta a feladatát és a fináléban tőle is búcsúzunk.
  • Remélem a következő részben látjuk majd Sansa reakcióját a történtekre. 

A bejegyzés trackback címe:

https://fanboyhirado.blog.hu/api/trackback/id/tr414824842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnightcoder2 2019.05.15. 12:19:11

Ahhoz képest hogy Arya milyen szuper orgyilkos, elég szánalmas volt. Ahogy az is vicces volt, ahogy egy szem sárkány akkora pusztítást végzett mint egy atombomba, egy rakás túlméretezett nyílpuskával szemben, miközben az elõzõ részben a kollégáját egy szál csúzlival leszedték röptében mint egy kacsát. És persze akkor Danynak eszébe sem jutott visszavágni. Szar volt ott az egész évad, kezdve az Éjkirály kinyírásával.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.05.15. 12:29:21

Az első évad első része vége előtt abbahagytam a sorozat nézését. Ostoba mese, röhejes közhelyekkel.

CyberPunK 2019.05.15. 12:48:14

@MAXVAL bircaman közíró: Mert buzi vagy, azért. Az első évad simán eladja magát csak a csöcsökkel.

Medgar 2019.05.15. 12:51:45

@CyberPunK: A trollt nem etetjük..

nnnnnnnn 2019.05.15. 12:56:27

@midnightcoder2: az éjkirályt kellett volna a végére hagyni, akkor szerintem ütött volna az a rész. így tök nem lehetett izgulni hogy az éjkirály kinyír majd mindenkit és pontot tesz westeros végére, mert tudvalevő volt hogy még van 3 rész. ez az amit a legjobban elrontottak szerintem.

arctalansenki 2019.05.15. 12:58:26

Óriási hiba volt lerövidíteni az évadokat és a pusztításra fókuszálni csak. Megtudjuk egyáltalán, h ki volt valójában az Éjkirály? Meg fogjuk tudni, hogy mit akart azon kívül, h elpusztítsa az emberiséget? Azt, hogy mit üzent pl az első részben az Umber gyerek köré tett lábakkal-karokkal? Amiről szólt az első pár évad, mindent kidobtak és semmi nem maradt ebből az egészből. Én vártam volna az éjkirály megölésével a nagy fináléra, miért a közepére tették? Hülyeség volt! Az egész 7 rész róla szólt, h fel kell venni vele a harcot, különben megdöglik mindenki. Hát, itt egymást nyírják a szerencsétlenek, az Éjkirály csak a népet pusztította, alig halt meg a fontosabb karakterek közül valaki. Ezt rá kellett volna hagyni - Cercei-t és Jamie-t is akár - és a nagy háború ott dőlt volna el, nem előbb. Közben mehetett volna az ármánykodás és a végén kapja meg mindenki, ami jár neki. Erre fel ez a két hülye megfordított mindent, kinyírta a főszereplőket tök értelmetlenül, semmi nem lett az egész mitológiából, nem kapunk válaszokat csak hull mindenki, mint a légy és semmi, de semmi értelme nem lett az egésznek. Az elmúlt két évben fogalmam sincs, h hányszor néztem végig újra és újra az összes évadot, ahol MINDING felfedeztem 1-1 mondatot, szót, ami arra utalhatott, h mi fog történni a végén, ki-kicsoda valójában csak azért, h biztosan értsem az egészet. Erre meg? Mit kaptam? Semmit. Egy nagy 0-át. Ha ismét arra adnám a fejem, h végignézem az évadokat, bizti, hogy ezt a 8.-at kihagynám. Szánalmas az egész és egy hatalmas csalódás.

CyberPunK 2019.05.15. 13:16:34

@arctalansenki: Most őszintén, Margaery felrobbantása után mit vártál? Ott is pikpak elvarrták a teljes szálat, pedig erősen alakult valami.Mibe fogadunk, hogy bármi is lesz a vége Dorne teljesen kimarad? Ezt a sorozatot még nagyon sokáig fogják oktatni, hogy hogy kell szétcseszni valami jót.

Fánkevő Fáncsi 2019.05.15. 13:29:03

Nagyon szép vélemény, de azért egy dologban nekem vannak kételyeim.
Cersei egy főgonosz ez tény. És úgy tűnt, mint aki meghalt, ez is tény.
De azt minden filmnéző pontosan tudja, hogy addig ameddig nem látjuk, hogy egy főgonosznak a feje szétrobban, a teste szénné ég, és a belei a földön gurulnak, addig szinte teljesen biztos, hogy feltámad, nem is halott és még visszatámad egyszer. Ez minden filmben így van.
Vajon miért kapna egy főgonosz ilyen "szerény" temetést egy olyan sorozatban mint a GoT.
Ez gyanús, nagyon gyanús. És nem láthattuk konkrétan a halált. Miért ?

nnnnnnnn 2019.05.15. 13:37:23

@Fánkevő Fáncsi: nincs már idő erre, 1 rész van hátra. kilapult mint a palacsin.

Homeoffice 2019.05.15. 14:10:54

A sorozat elérte a célját. Jó-nem jó, de erről beszél a fél internet. A negatív reklám is reklám. Gondolom a nézettség az egekben. Várható volt, hogy mindenki "CukiDannyje" terrort alkalmaz. Eddig megpróbált mindenki felszabadítója lenni, most jön a félelem. :)
Wun wun magyar blogger véleményét osztom. "CukiDanny" nem őrült meg. Bevetette a megtorlást. Az elmúlt 7,5 évadban többször is bevetette, vagy be akarta vetni, azonban a tanácsadói lebeszélték róla.

Visceroid 2019.05.15. 14:14:54

D&D elkúrta. Amit nem Dzsordzsi bácsi írt, az már a fanfiction kategóriába tartozik, kb olyan minőségben is.

Tranquillius 2019.05.15. 14:43:57

@arctalansenki: A trónok harca rajongók éppen az általad leírtak miatt a könyvet olvassák (már ha megjenennek valaha) és nem nézik ezt a sz*rt. :)

exterminador 2019.05.15. 14:50:25

@Tranquillius: én pontosan így vagyok vele. A könyveket elolvastam, a sorozatba bele sem néztem.

Macropus Rufus 2019.05.15. 15:06:15

@arctalansenki: "Meg fogjuk tudni, hogy mit akart azon kívül, h elpusztítsa az emberiséget?"
csak ennyit akart. Sztem.

arctalansenki 2019.05.15. 15:13:44

@CyberPunK: Hát ez az! Sajnálom, nagyon, de nagyon! Ez volt az egyetlen olyan sorozat, amit összeszorult torokkal vártam és rohadt izgatott voltam mindegyik előtt, mert annyira váratlan volt valami benne és annyira gondolkodóba ejtett, konkrétan több éven keresztül tettem össze minden egyes szavát-mondatát, mert MINDIG jelentett valamit, amire legközelebb akár 3-4 év múlva kaptam választ. A legrosszabb az, hogy vártad a végkifejletet, a válaszokat, a ledöbbenést, a húhát, az asztaqva mindenit (pl a vörös násznál). De nem. Semmi. Csak az értelmetlen hullások, semmi wow érzés, semmi. Itt van az aranykompánia. Ez meg WTF volt??? Ennyi? Ezért szakított Jamie és Cercei (nem mondta el neki, h Euron ezekért a birkákért megy), Strickland kapitány is megérdemelt volna 1-2 részt. De semmi. Üres, elcsépelt szar az egész és rettenetesen fel vagyok háborodva, h kokrétan elraboltak tőlem a semmire közel 10 évet. Inkább ne lett volna vége, hagyták volna a pi..ba az egész "befejezést" ezek után.

arctalansenki 2019.05.15. 15:14:28

@CyberPunK: Hát ez az! Sajnálom, nagyon, de nagyon! Ez volt az egyetlen olyan sorozat, amit összeszorult torokkal vártam és rohadt izgatott voltam mindegyik előtt, mert annyira váratlan volt valami benne és annyira gondolkodóba ejtett, konkrétan több éven keresztül tettem össze minden egyes szavát-mondatát, mert MINDIG jelentett valamit, amire legközelebb akár 3-4 év múlva kaptam választ. A legrosszabb az, hogy vártad a végkifejletet, a válaszokat, a ledöbbenést, a húhát, az asztaqva mindenit (pl a vörös násznál). De nem. Semmi. Csak az értelmetlen hullások, semmi wow érzés, semmi. Itt van az aranykompánia. Ez meg WTF volt??? Ennyi? Ezért szakított Jamie és Cercei (nem mondta el neki, h Euron ezekért a birkákért megy), Strickland kapitány is megérdemelt volna 1-2 részt. De semmi. Üres, elcsépelt szar az egész és rettenetesen fel vagyok háborodva, h kokrétan elraboltak tőlem a semmire közel 10 évet. Inkább ne lett volna vége, hagyták volna a pi..ba az egész "befejezést" ezek után.

midnightcoder2 2019.05.15. 16:02:45

@nnnnnnnn: Õ volt a sorozatban a legfõbb fenyegetés. Az egész e nélkül egy sima középkori intrikálós sorozat lett volna némi vérbe mártva. A fantasy vonalat rajta túl csak a sárkányok és Melisandre képviselte, az elõbbiek is elég szarul lettek kezelve ebben az évadban - az egyiket lecsúzlizzák, a másik viszont kiirt egy egész hadsereget + egy várost, az utóbbiról pedig megint csak nem tudtunk meg semmit.

Voyoshka 2019.05.15. 16:08:34

@arctalansenki: Teljesen értelek, megértelek és egyetértek. Detto, detto és detto. Én csak most kebeleztem be az egész sorozatot egyben, de a férjem ugyanígy régóta (2012) követi figyelemmel, részről részre, évadról évadra, és ugyanígy nagy volt az elvárás - 2 év várakoztatás után pláne.

Ahogy pontosan mondtad, ami nekem is feltűnt az első évadoknál: minden rezdülésnek jelentősége volt, ha egy másik évadban utaltak vissza rá, akkor akkor, de pont ettől volt annyira érdekes (én a vérengzésről le tudtam volna mondani :) ). Most meg az egész eddigit kukába dobták. Ezt nagyon, de NAGYON elrontották. És helyrehozhatatlan. Nyilván többet soha senki nem fog hozzányúlni. Gyah.... :(((

Gazz 2019.05.15. 16:21:34

Két hollywoodi szakmunkás összevarrt egy közepes iparosmunkát klisékből. Ez az évad a következetlenségről szól. Kb. olyan lett mint a Lost.

mafos 2019.05.15. 16:42:49

Rengeteg aggályom volt nekem is ezzel a résszel kapcsolatban, már a 3. se volt tökéletes, de tudtam élvezni. Ezen csak ráncoltam a homlokom, nem a történetvezetés részéről jött a hűbazmeg érzés, hanem inkább egy erős 'vadafakk is this?!'
Kihoztán egyenlőre az esélyeket a megtépázott északi erőkkel szemben egy erős, képzett, tapasztalat, nagy létszámú, de a legfontosabb, egy, a néző szempontjából felépített erő 2 képkockával véget ér. De nem is ez volt az ostrom legnagyobb faszsága, hanem egy szép péntek reggel mintha SENKI nem számított volna rá, hogy bizony itt csata lesz, és az ellenfélnél van egy baszottnagy sárkány.
A sárkányról csak annyi, hogy nem tudom milyen jellegű üzemanyaggal megy, de őszintén ha csak petróleum van a hasában, akkor se tud vele ennyi éghető anyagot kipumpálni. Életszerűtlen.
Varys lebukása tényleg banális, egy ekkora karaktert így meggyalázni, készítők részéről egy újabb bukás. Semmi érzelmet nem váltott ki a szituáció.
Tyrion újabb faszságán meg se lepődött az egyszeri néző, de hogy érzést ez se váltott ki, az is több mint valószínű.
Dany döntését pedig, hogy 'égjen' egyáltalán nem vezették fel. Missandei halála lett volna az? vagy Varys árulása? Az átjött hogy megzavarodott, de hogy vajon mi zajlik a kis fejében, még véletlenül se akartak rá utalást tenni. Az oké, hogy egyedül érzi magát, de?! Teljes káosz, 7 évadnyi karakterépítés megy a kukába.

Én csak abban bízok, hogy valaki, nemtudom ki, jön, és aszondja: ' Bocs srácok, ez egy rossz vicc volt, megcsináltuk ezt az utolsó befejező évadot rendesen is.' Vagy kiadják dvd-n az igazi befejzést. Teljesen el vagyok hülve, hogy lehet egy ennyire zseniális sorozatot ennyire ergyán befejezni. Az előző évad se volt a közelében az elsőknek, de egynek elment, legalább nem romboltak rajta sokat, ha már építeni nem építették.

japapapapa 2019.05.15. 16:46:37

Ez a kritika nagyon félre van csúszva. Egy fantasy MESE sorozat sárkányokkal varázslattal valósággal köszönőviszonyban sem levő helyszínekkel és világgal. Mégis miért kéne elvárni az egyszeri nézőtől, akik kb 90% egyáltalán nem emlékszik semmire, az előző 7 évadból, tehát nem igényel igényesen elvarrt történet szálakat, sem konzisztens karakter evolúciót, hanem gyors ütős nagyszabású látványt, nagy harcot, borzalmakat, sok halált, fordulatot, sokkot, sok vért és kész. TÖK MINDEGY NEKIK MI VOLT 7-8-9 ÉVE A SOROZATBAN, HOGY INDULTAK TÖRTÉNET- ILL KARAKTER SZÁLAK, mi lenne konzisztens vagy mi nem. Egy könnyű szórakoztató műfaj (ami eleve még csak nem is sci-fi, sem nem is igazi fantasy, mert általában még abban is több a logika és konzisztencia), ami ezzel együtt egyedi, hiszen egyszerre látványvilágában brutálisan reális, úgymond felnőtt mese sok vérrel, sok halállal, sok pucért testtel és szexszel, egyúttal teljesen irreális mint történet, egy irreális territoriumon, irreális karakterekkel, azok irreális tetteivel, abszolút fantasy mese és abból sem a legelitebb... a készítőknek azért jó ez a terep, mert BÁRMIT, ismétlem BÁRMIT megengedhetnek benne maguknak, lehetett volna akár az is hogy a Tűzisten begorombul, megjelenik, feltámasztja az öreg Starkot és Lanistert mint halhatatlan szuperlényeket, és együtt hárman a sárkány ellen repülnek és legyőzik, akit meg a közben feltámadt Éjkirály véd vagy éppen a hátán ülő Khalesi változik át Éjkirállyá... ez is belefért volna simán vagy bármi más hasonló. A Hegy átváltozik Éjkirállyá, mert kiderül hogy ő is a serege része, és benne élt túl... stb stb... a fantázia végtelen és csak az szab határt egy ilyen már bocsánat, de hiába felnőtt mese, valójában retardált, se füles, se farka marhaságnak... Ennél még a Gyűrűk Ura is komolyabb munka, és sokkal inkább rászolgál a művészet kategóriára, mint ez a történetileg szappanopera szintű fércmunka, ahol nem is titok hogy az első 6 évad az eredeti úgymond elit író tollából van, az utóbbi kettőt meg valakik, akárkik, bárkik összegányoltak... (de pont ez az, hogy ezt is megengedte ez a fantáziavilág, amiben bármi előfordulhat, hullák vígan feltámadnak, halhatatlan emberek sárkányok, varázslók mászkálnak stb stb). Aki következetességet vár, vagy irodalmi nívót, az a buta, nem pedig ez a sorozat; mivel ez olyan amilyennek lennie kell, sem nem több, sem nem kevesebb... egy sima hétvégi kikapcsolódás a szó legszorosabb értelmében, másnapra el lehet és el is kell felejteni.... Ez egy biznisz, itt pontos elvárások vannak, célok, határidők és szerződések. A lényeg, hogy azokat ne szegjék, azoknak megfeleljen, minden más mindegy szinte... Évek óta lehet a nyígást olvasgatni mindenfelé hogy dehát mér így meg úgy meg amúgy... MERT CSAK.. mert a készítők megengedhetik maguknak, ők nem a te fínom, entellektuel úri ízlésed határáig akarnak jutni, hanem a szerződések határáig, ill azon belül maradni, akárcsak a szereplők. Mit érdekli őket a kritika meg a közönség elvárások,. Semmit nem fog változtatni főleg az utolsó évad nézettségén és bevételén, hogy kinek tetszik kinek nem LÉNYEG HOGY MEGNÉZTE, tehát érdekelte, és pont le is van zárva az egész részükről... Egy mesevilág az valójában látvány ide vagy oda, az agyadban kel életre, él tovább, vagy hal meg, omlik össze. Erről nem tehet a rendező sem az író. A te elméd a fantáziád tudja a hézagokat kitömni a furcsaságokat értelmezni, ha akarod ill tudod, ha pozitív műélvező vagy... ha negatív, akkor meg úgysem lesz jó semmi, minden mindegy... élvezni kell a képi látványt (mert az vitathatatlanul ütős), egy órára belefeledkezni oszt jóvan.... A főváros teljes felégetése és a milliós ártatlan lakosság tudatos kiirtása triviálisan azt mutatja meg, hogy Danerys valami miatt gonosszá vált, és egyáltalán nem biztos hogy csak a sérelmei, hogy mindenki (főleg a szereleme és mint kiderült, féltestvére Jon elárulta), szinte mindenki meghalt aki vele volt még a két sárkány isn, stb stb... szóval elég kevés dolog alakult a tervei és trónörökösi akarata szerint ugyebár... Nyilván ki fog még derülni valami (legalábbis így állna össze jobban a kép), de amúgy tök mindegy, ha nem akkor meg nem, úgy is jó, mert ez nem egy tudományos diplomamunka nem győzöm hangsúlyozni, hanem egy, sőt a sorozat, amit úgy kell csinálni hogy fogyatékosok is azért valamit kapisgáljanak (mert sokfelé sokféle népség nézi ugyebár ma már). Varys bűne pl nem lett eléggé kibontva, amiért halál járt neki, én speciel nem értettem, csak annyit hogy volt egy szándéka, hogy inkább Jon legyen az uralkodó ne Daenerys és ezt a szándékát ill a hírt Jon-ról el akarta terjeszteni (ha jól értettem, éppen ezeket a leveleket írkálta), amikor letartóztatták... A kisember nagyjából ámuló tanuként szenvedi végig az epizódot, mégis a legmeghatóbb jelenet az övé a bátyjával és ez azért művészi értékű, ezt is be kéne számítani a kritikába, mert két fő- ill legfontosabb szereplők közt levő emberről szól; testvérek és barátok szomorú búcsúja ugyebár...

arctalansenki 2019.05.15. 16:46:45

@Macropus Rufus: hogyne. Akkor nem kellett volna folyamatosan a "jelekkel" foglalkozni, amit hagyott maga után (kör alakban elhelyezett emberi maradványok stb). Még a 8. évad első részében is szó volt erről az Umber gyereknél. Miért? Itt van pl. Strickland kapitány. Jorah is harcolt az aranykompániában. Azt miért nem hozták fel újra? Lehetett volna egy csomó jó dolgot kihozni, h ismerik egymást, nem épp a legjobb haverok voltak annó stb. Minden megmozdulásban, mondatban (lásd a 6. évadban, amikor Hodor meghal és Benjen bácsi menti meg Brant), sok mindent mondott magáról (sárkányüveggel hozták vissza a halálból az erdő gyermekei) és Bran-ak tovább kell mennie és élnie kell, mert várni fogja az éjkirályt. Várta. 10 év után 2 mp alatt le is lett szúrva. Ennyi. És nincs több. Nagyon remélem, h valami ütőset hoznak fel jövő hétfőre, mert akkor fogok a legjobban csalódni ebben, hogy ENNEK az évadnak semmi, de semmi köze nem volt az első 7-hez.

japapapapa 2019.05.15. 17:17:01

A kisember nagyjából ámuló tanuként szenvedi végig az epizódot, mégis a legmeghatóbb jelenet az övé a bátyjával és ez azért művészi értékű, ezt is be kéne számítani a kritikába, mert két legfontosabb szereplök közt levő emberről szól, ha emlékszünk nagyjából kerek egészként az elejétől, nem beszélhetünk hogy fütyültek a karakterek fejlődésére és történet szálaira... Szerintem az is nagyon jó hogy végül a rombadőlt palota alagsorában utolsó emberként kószál a főgonosz Cercei (akit ebben a részben zseniálisan fordítottak gyűlölt, gonosz démonból megtört, elesett, reszkető-pityogó kis gyönyörű egérkévé, kimondottan szerethető lett az utolsó pillanataiban, és ez a tudás, hogy egy végig undorítóan viselkedő gátlástalan aljas főgonoszt a végére megsajnálsz, úgy elkapják a seggét).. és a régi szeretője lép elé, aki testvére, és vérfertőző frigyükből több trónörökösük is volt valaha ugyebár... Bár most nem tudni pontosan kinek az utódját hordozza a szíve alatt, ha egyáltalán valóban terhes és nem csak képzelt terhesség, annyira betegesen vágyja követeli a hatalmat... (hiszen a hasa elég lapos ugyebár és jól meg is mutatják)... hogy a rájuk omló kövek miatt vajon meghalnak-e mindketten vagy sem, ki tudja... el tudok képzelni olyat is, hogy Jaimie testével védi, hiszen ő úgyis haldoklik a kapott több szúrástól (ami amúgy egy teljesen logikus harc miatt volt, hiszen két rivális szerelmes illetve trónörökös találta szembe magát egymással, nem is pontosan tudva, ki mely oldalon áll, hiszen ezt nagyon nem beszélték meg előbb ugyebár)... Véreb és Hegy testvérpár fatális ultimális küzdelme teljesen megfelelő... lényegében technikailag Véreb győz, pedig jóval gyengébb, de arra nem számított, hogy a kedves bátyó MÁR NEM EMBER, és nem igazán tud meghalni... hiszen őt is feltámasztották, tényleg ilyenkor legjobb hogy együtt halnak a mélybe ugorva, mint Dugonics Titusz a török zászlóvivővel.... tökéletes Véreb többször is már röhög, mert ez tényleg nevetséges, hogy széjjel meg szana vagdalta, szurkálta és semmi, megy tovább a szörny, korrekt hogy falat áttörve vissza magával a szó szerint is tűzes pokolba.... ugyebár varázslattal lett feltámasztva és szörnnyé téve a Hegy, volt szóval ez is mind bőven belefért nem volt ezekkel semmi gond...
Számomra azonban e részben egyetlen egy megbocsáthatatlan gigantikus hiba az, hogy Arya bár szuperharcos, szinte kardot sem ránt. Holott itt kellett volna igazi tömegirtást végezni, akármelyik oldalra is áll.. bevetni minden harci ill taktikai ismeretét és misztikus képességeit, mint arctalan assassin...
Ehhez képest ebben az évadban eleve, nem is viselkedik ennek a képzettségének megfelelően, nem vált alakot, nem cserél arcot, és egyetlen rész van, ahol kis (vagy tán nem is annyira kis) kóstolót kapunk abból, mit tud, ahogy darálja a zombikat... (ez szuper, de most meg semmi, az sokkoló)...
Itt elvártam volna, hogy amint rájön, hogy a Khalesi gonosszá vált és tömegirtást rendez, valamit csináljon, ne csak ezt a szerencsétlenkedést a romok közt, hanem pl ha én írtam volna, az lett volna, hogy ÁTVÁLTOZIK Daenerys-é! A katonákat így összezavarja, illetve igyekszik leállítani és elküldeni őket; aki ellenáll, azzal pedig puszta harccal megütközik, visszaváltozva (bevetve a teljes repertoárját, íjat lándzsát, kardot, tőrt és mérgezett eszközöket, pl fúvócső) elképesztő ügyességgel és gyorsasággal ill technikával lepusztít több tucat harcost, majd az aközben amúgy is eltűnő CERSEI HELYETT MÁR DAENERYS ELLEN MEGY, felemel egy épen maradt skorpiót, kilövi a sárkányt, ami bár lezuhan még harcképes, csak már tüzet nem tud hányni, de tud ütni-marrni, s így eséllyel meg tud vele is ütközni, a többiek (pl Jon, Davos és a közben felbukkanó Bronn) segítségével legyőzik a sárkányt és Szürke férget, majd a menekülő Khalesi után indulnak (én itt fejeztem volna be)... (de legalább visszafordult volna Sandor-nak segíteni a zombi-Hegy ellen vagy valami)... Arya kulcsszerepét lényegében felrúgták, leköpték, kiherélték... még az Éjkirályt is elég sután vakszerencsével "győzte le"... Ha valami rosszá tette ezt az epizódot, szerintem csakis ez! A többi belefért. Arya ilyetén becsicskítása megbocsáthatatlan... (nyilván persze erre is van valami koncepció)...
Node hogy egy primitív, bugyuta, szórakoztató; képtelenségektől vállaltan hemzsegő könnyű műfajra rámondani, hogy rossz vagy jó, az a mérhetetlen ostobaság... Szóval annyit mondhatok azaz írhatok én is maximum, hogy EZ NAGYON NEM TETSZETT, ez szerintem borzalmas hiba volt és fájt... minden más hibát illegve hülyeséget el bírok viselni.. ezt az egyet nem... az egész sorozatot lényegében Arya miatt néztem, ha ő nem lett volna kezdettől, biztos hogy az első évad után, hogy az öreg Starkot ilyen felháborítóan lepattintották, e csalódás és sokk után abba is hagytam volna az egészet Arya nélkül.... Nagyon nehezen viseltem és vigaszként már Arya-ra fókuszáltam kizárólag... ő vitte az egészet a hátán szerintem... most csupán ezt rombolták le egy huszárvágással...

Stenonis 2019.05.15. 18:30:10

@mafos:
Nem értem, hogy miért nem érted.

Mindenki tudja, hogy már rég nem GRRM regényein alapul az egész.
A forgatókönyvet 2 hollywood-i szakmunkás berheli össze, nem egy nagyon jó (majdnem zseni) író.
A szomorú az, hogy páran jobb fan-fictiont írnak, mint amit összehozott az a két szerencsétlen jóember.

mafos 2019.05.15. 18:34:37

@Stenonis: Nem tudom értelmezni a válaszod, mert olyasvalamire reagálsz, ami nem történt meg(elnézést ha offense a tegezés, te is tegeztél). Tudom kik írják a forgatókönyvet, és meddig tart a könyv alapján a sorozat. Én sehol se írtam olyat, hogy nem értek valamit. Én mindent értek, de ilyen színvonalú forgatókönyvet énis tudtam volna írni, sőt, Polgár Jenő részirűl se lenne elfogadhatatlan. A 2 "zseni" részéről viszont ez több, mint elfogadhatatlan. Ha nem értenek hozzá, nem baj, kérjenek segítséget tapasztaltabbaktól. Pénz nem volt akadály tudtommal.

japapapapa 2019.05.15. 18:41:40

@mafos: Forgatókönyvet? Nem csak az alap novellát/regényt/szövegkönyvet? Mert egy szakszerű forgatókönyvet, amivel máris kezdhet dolgozni a rendező, nem kis szakértelem kell összerakni... Nekem pont ez a bajom sok éve, hogy ötletem van végtelen, meg is írom mint blogbejegyzést, kommentet vagy novellát ha tetszik; de profi forgatókönyvvé átírni nem tudom, és egy profi horror pénzért vállalja csak... :-s

Hizdahr zo Loraq 2019.05.15. 19:21:40

2012-ben ügyvédi letétbe helyeztem egy kommentet, most felbontottam, ez volt benne:

"A rajongók gyűlölni fogják a Trónok harca utolsó évadját"

zizi77 2019.05.15. 20:08:58

@japapapapa: nem értem az Arya-s fekvetésed. Arya nem tudja bárki alakját felvenni, csak azokét, akik már meghaltak, és lepreparálták az arcukat. Így nem tudja hipphopp felvenni Dany alakját , míg Ő vígan pusztítja le a várost.

tengier1 2019.05.15. 20:30:36

Cersei és a szerelme, sírva, egymás szemébe nézve haltak meg. Ehhez szerintem nem kell magyarázat.

Emmett Brown 2019.05.15. 20:38:48

abban eléggé felrúgta a sorozat a saját logikáját. hogy aki eddig gyengébbnek volt ábrázolva vagy valami hibát követett el, az általában rá is baszarintott attól függetlenül hogy ki volt, aka minimális plot armor volt.

Most meg azok után hogy ment a szájtépés hogy defáradtak vagyunk, pihenni kéne, illetve hogy csont nélkül 4 nyíllal lekaptak egy sárkányt a Mad Queen simán lenyom mindenkit szólóban.

Viszont legalább a sok gyökér Daenerys tetkós ribanc megszívta :)

japapapapa 2019.05.15. 21:00:31

@zizi77: De ő a legjobb arctalan, már ő a klán vezére... Ezért ő már élő emberét is fel tudja venni, puszta mágiával... vígan belefér egy ilyen (hol túl naiv és bárgyú, hol meg túlzottan irreálisan brutális) mese zagyvalékba ez a magyarázat is... nemde? Ahol szereplők változnak át teljesen másik emberré (mert a színész már nem játszotta el a szerepet), ahol emberek feltámadnak és hadd ne soroljam, a se vége se hossza képtelenségeket, nehogy már ez legyen a probléma... ;) XD

japapapapa 2019.05.15. 21:02:04

@zizi77: És ha már ő olyan fejlett arctalan Senki harcos, hogy élő ember arcát is fel tudja venni? Ebe a zagyva sztoriba pont ez a marhaság ne férne bele..? Ó na ne viccelj már... :D

DrSWAG_InstaProfessorOfYolo 2019.05.15. 21:43:50

@Homeoffice: az igaz, hogy az hbo nezettsege az egekben, de majd nezd meg hol lesz a GoT utan, ugy 90% lemondja, szoval buko van.

DrSWAG_InstaProfessorOfYolo 2019.05.15. 22:03:42

@zizi77: akkor az oreg Freyt megolte eloszor es preparalta az arcat is, hogy utana mindenkit megmergezzen?

tele.phone 2019.05.15. 22:09:04

Lehet, hogy az a magyarázat, hogy nincsen magyarázat. Az életnek nincs értelme, hanem csak okok és okozatok végtelen láncolata. Ami ma egy tegnapi esemény hatása, az egyben egy holnapi oka. És ennyi. Nincsen szimbólikus jelentés, nincsen jelentőségteljes irány amerre az egész megy. Csak a végtelen folyamat van, ami annyira komplex, hogy kiszámíthatalan, előrejelezhetetlen (matematikában ezt hívják káosznak).

Az emberi elme képtelen elviselni az ezzel a kiszámíthatalansággal és bonyolultsággal járó bizonytalanságot, ezért a saját maga megnyugtatására magyarázatokat kreál - mítoszokat, vallásokat, hitrendszereket, ideológiákat . De persze ezek a magyarázatok is csak béna találgatások, amiknek bár van hatása, de az pont nem az, mint amire az emberek számítanak. Hanem az, hogy még bonyolultabbá és kiszámíthatatlanabbá válik a folyamat.

Azt gondoljuk, hogy az Éjkirálynak van jelentése, és egy nagyobb összefüggő folyamot kezdünk el látni. De ez egyszercsak "véletlenszerűen" (valójában az ok-okozati láncból adódóan szükségszerűen, bár előrejelezhetetlenül) eltűnik, mintha ott se lett volna, és már nem is ezzel foglalkozunk, mert épp valami egészen más történik, aminek persze biztos van valami fontos szimbolikus jelentősége. Mert lennie kell. Hát hogyne.

Van némi utalás arra, hogy bizonyos karakterek megsejtik ezt az értelmetlenséget. Melissandra részben meghasonlik, és belátja, hogy nincs kontrollja az események felett, vagy legalábbis nem olyan, amit értene. Talán Tyrion is ebbe az irányba sodródik. Lehet, hogy ez a "vége". Mert amúgy ki mondta, hogy Westeros történelme megáll a 8. évfolyam végén?

Ja, és mintha ebbe a jelentőség-tulajdonító illúzióba a nézők is bevonódnának. Mi is kialakítjuk a magunk magyarázatait, mítoszait és hitrendszereit, amik aztán hatással is vannak a törénetre. A Jaime-Brienne összejövés pl. eléggé rajongó-kiszolgálónak tűnt.

De összességében mégse kapjuk meg azt a magyarázatot és szimbolikát, amire vártunk. Nem mintha tudnánk, mit is vártunk egész pontosan. Az élet nem adja meg a jelentését, és ezért megharagszunk rá. Azaz Benioffra és Weissre, mert őket legalább ismerjük. Az igazi életünk íróját meg nem.

whatisevenworse 2019.05.15. 22:21:51

szerintem meg jó volt, nekem tetszik a 3. ep volt a legjobb. De itt is minden klaffolt. Bár első blikkre nekem se tetszett, de megnézve 2x már érthető

Stenonis 2019.05.15. 22:23:14

@mafos:

Továbbra sem érted.
Ez egy pénzgyár.
Minden normális ember megvárta volna, hogy GRRM befejezze a könyveket. De a pénz sokkal fontosabb, mint a normális cselekmény, karakterfejlődés.

Kb. úgy járt el az HBO, mintha a Mona Lisa 2/3-a készült volna el, ezért a festményt odaadták volna egy random siófoki portréfestőnek a Balaton parton, hogy fejezze be.

Befejezte és dől a lé. Igaz, hogy a végére totál szétcsúszik minden, de a lé az dől. És csak ez számít.

Minek áldozni a minőségre, ha a szarral is nézettségi rekordot döntesz?

Ezért lett szétbaszva a Star Wars is.

Exploiter 2019.05.15. 22:24:51

@japapapapa:

Okés.
Azért mostanában az a nagy fájdalma a showbusinessnek, hogy az internetnek hála a nerd rage könnyen szemmel jól látható veszteséget tud okozni még egy nagy cégnek is.
Mivel szerencsére egyre nagyobbak az elvárások nézői oldalon, ezért aki ilyen megúszós marhaságot próbál letolni az emberek torkán, hogy a sötét parasztnak úgyis jó ez, az hosszú távon jó nagyot bukik.
Mert sötét paraszt tényleg sok van, de van olyan is, aki nem az. Mivel ezt a sorozatot szerettem és az egyedüli volt, ami érdekelt is, ezért nagyon remélem, hogy az utóhatásokba beleremeg a seggük.
Most már mindegy, jóvá tenni nem lehet, de legyen következménye a szar munkának.

Exploiter 2019.05.15. 22:28:22

@Stenonis:

A star wars konkrétan jó példa, évtizedekig el lehetett adni még a franchise WC papírt is, bármilyen új film alapértelmezés szerint blockbuster lett, mert az emberek feltétel nélkül nézték meg.
A sikeres ip rombolás után nézd majd meg, mi lesz a következő darabokkal.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2019.05.16. 00:27:54

Basszus, hogy egy nyavalyás tévésorozatról hónapok óta minden nap egyszerre több cikk legyen kitéve az Indexre, azt már nem tudom megérteni. Mintha minden újság állandóan Kiskunfélegyházával foglalkozna.

Steve the Great 2019.05.16. 09:24:52

@Emmett Brown: "aki [...] valami hibát követett el, az általában rá is baszarintott attól függetlenül hogy ki volt"
Pedig szerintem pont ebben mutatott egy erős példát az utóbbi két rész: Lényegében onnan is levezethető a főváros felégetése, hogy Jon nem tudta feldolgozni a frissen kapott származását (és elcsacsogta a családnak) ill. a viszonyát Daenerysszel. Ez legalább két rúgás volt Danny elméjének. Szerintem nem minden következménynek kell annak lenni, hogy az illetőt lemészárolják.
Persze ettől eltekintve csomó hibája van a szkriptnek. Pl. a sztoriírók itt is kivezényelték az elvileg jól védhető falak (- sárkány) elé a sereg legütőképesebb részét, pont úgy, mint Deresben.

NAR 2019.05.16. 10:44:19

Dany abba nőtt bele, hogy ő a Vastrón jogos örököse. Kiderült, hogy nem, hogy az egész élete értelmetlen - ebbe borult el az elméje. Ugyanis tökmindegy, mit csinál, a nép (és a nemesség) Havas Jont fogja jogos királynak tekinteni - ha meg már minden mindegy, akkor pusztít. Mondjuk ennek kifejtésére szánhattak volna egy párbeszédet... De ez persze nem menti azt, hogy az egyik részben a skorpiók simán leszedték az egyik sárkányt, elkergették a másikat, a következő részben meg teljesen esélytelenek. Értem, hogy el kellett hitetni a nézőkkel és a szereplőkkel, hogy Cersei-nek van esélye, de kereshettek volna valami logikusabb magyarázatot (pl. túszejtés).

Steve the Great 2019.05.16. 11:04:51

@NAR: Ez a skorpiózás szerintem pont nem annyira problémás. Az első esetben sétarepülő sárkányokra csaptak le, a másodikban viszont teljes harci üzemmódban repült a sárkány. Az persze kérdés, hogyan nem vették észre a levegőből a flottát. Másodjára ez a Nap irányából való támadás teljesen logikus és jó megoldás. Ill. ha jól láttam, csak a hajók orrában volt felszerelve a skorpió, így a hajókat megkerülve elvileg onnan is gond nélkül felégethette volna azokat.
Szóval bárcsak ekkora lenne a legnagyobb hiba. Azt gondolom, hogy néhány beszúrt mondattal, 1-2 apróbb kifejező jelenettel viszonylag koherenssé lehetett volna tenni ezt a cselekményt is. Őszintén, nem értem, hogyan nem gondolták ezt át.

Christian Smith 2019.05.16. 11:05:34

@japapapapa: Te láttál egy epizódot is? Elképesztö, hogy a semmiröl hogyan tudsz értekezni.
1. A nyolcadik évad még a hetediket is alulmulta.
2. Arya , ha esetleg láttad volna az elözö részeket, tudnád, hogy csak megölt , kipreparált arcokat tud felvenni.
3. Soroljam még? Pedig én még csak fun sem vagyok, de amit összehordasz az kb. 10 befüvezett 8 éves szellemi szintje. Sajnos a 8-ik évad is ...
Amugy lassan millios peticio gyült össze már a rajongoktol, hogy ezt a fost forgassák újra a két tehetségtelen nélkül( lehet már több). Fantáziátlan, Zs kategoriás történtszálak és mesélés . Ez a két rendezö tipikus pszihiátriai eset. A "másolók" mindig a körülményekhez igazitják az álláspontjaikat, mert önálló véleményük sosem volt. Amig az iro elmondta mire gondolt még müködött is. De ez a két pszihopata csak kényszeres másoló. Nincs egy önálló gondolata sem. Felkértek igy ki tudja mennyi low budget irót , hogy a gerincre irjanak egy történetet. Látjuk hogyan is sikerült. Ez 100-as IQ alatt fáj . Nem Buffy a boszorkányok réme volt eddig sem az elvárás . Ha Marvelt akarok nézni, akkor tudom, hogy az agyam kikapcsolom. A GOT pont a kiszámithatatlan intellektusával hozott nézöket. Ez meg szar volt a javából. Husz percig röpköd egy kurva sárkány , miközben ezt régen simán lezárták 30 mp-ben. Egy önelégült Dany arc, a fél szövetséges föszereplö halála , vagy mentsék meg a kócost,aki gyerekeket akar menteni, és azt mutassák egyenesben. Stb. Ebben semmi katarzis ,csupán egy Zs kat. fércmü....

NAR 2019.05.16. 11:19:06

@Steve the Great: Hirtelen, a semmiből előtűnik 30+ hajós flotta, a korlátozottan célozható skorpiókkal, tengeren ringó hajókról elsőre eltalálják a 3D-ben mozgó sárkányt - másrészt akkor is fordulhatott volna úgy Dany, hogy a válaszcsapását a Nap felől indítsa... Aztán meg attól, hogy az egyik hajóról úgy látszik, hogy a Nap felől jön a sárkány, a 300 méterre lévő másik hajó számára már nem a Nap felől jön a sárkány és lehetett volna lőni rá. Szóval nem találták ki ezt úgy igazán :-(

j.a.r.v.i.s 2019.05.16. 11:55:32

Csak nekem tűnt úgy a felszopó 1 perc utolsó snittjében, amikor Daenerys arcát mutatták, hogy több szereplő hangján mond fel egy monológot a kis fejében? Mintha hangok lettek volna, mint a fater esetében. Ha ez így van, kérdés mióta tart? Sárkányháton vágott vegyes arckifejezések? Skizofrénia és önmagával való vívódás? Eddig azt sejtette a történet, hogy a bátyja volt bolond, pedig csak frusztrált és hitvány volt, az igazi pszichopata-skizofrén-bipolár úgy fest a Daenerys volt. Nem annyira értelmezhetetlen ez, a fanfactek mindig arra datálták az Őrült király őrületét, hogy megébredt a Night King északon, nekem meg mindig volt egy olyan érzésem, hogy Daenerys őrült, legalábbis a könyvek alapján, amilyen pusztítást hozott a szabad városokba a rabszolgák felszabadításával és alternatíva nélküliségével, általában pestis és nyomor maradt utána, mondjuk ezt a sorozatban nem fejtették ki. Szóval könnyen lehet, hogy a Dragon Queenünk ugyanúgy a világra váró apokalipszis másik pólus. Délről a tűz, északról a jég hozza a pusztulást. Többek közt ezért sem tudta tűzzel elpusztítani a Night Kinget, mert ugyanannak az ártó erőnek a két pólusa ők.

corrado 2019.05.16. 11:59:31

@midnightcoder2: "Ahhoz képest hogy Arya milyen szuper orgyilkos, elég szánalmas volt"
Az orgyilkosok egy háborúban vagy természeti katasztrófa(jelen esetben a sárkány) esetén megsüthetik a tudományukat és ezt nagyon jól átadta ez a rész. Mert ugyan mit kezdesz egy könnyű páncélban egy kis fegyverrel a nehézpéncélos katonék ellen? Levághatsz 1-2-3-at, aztán szépen elsöpör a túlerő...

j.a.r.v.i.s 2019.05.16. 12:06:47

Amúgy meg most hiányzik az az első 2 rész, ami teljesen öncélú és értelmetlen volt, sőt ha valaki még nem látta, nyugodtan ki is lehet hagyni, mert az egyetlen lényeges momentum a 100 percben az, amikor Sam 2 perc alatt felvilágosítja Jont a származásáról. Utána meg legyen tánc.

csakazértse 2019.05.16. 13:12:46

És mi van akkor, ha nem csak 1 rész van vissza? Reménykedjünk, hogy átvágtak mindenkit a világon és még lesz plusz 2 rész! :-)

werinter 2019.05.16. 14:06:47

Nem védeni akaro ma sorozatot, mert ez az évad tényleg béna lett, de azért érdekes, hogy sokan most olyanok miatt panaszkodnak ami a sorozat védjegye volt. Gondolok itt a hirtelen, előre nem látott eeményekre, pálfordulásokra, halálesetekre stb.
Nekem kifejezetten tetszett, hogy a sorozat két főszereplője Cercei és Jamie ilyen módon haltak meg. Nem volt semmi epikus küzdelem, nagy leszámolás, hanem mondhatni "hétköznapi" módon lett végük, úgy, ahogy egy átlag ember is nagy valószínűséggel meghalna egy ilyen esemény során. Ez kifejezetten jó volt.
Varys halála is érdekes, eslőre "gagyinak" tűnik, de valójában ezt is fel lehet fogni egy fajta fordulatnak: lám-lám a nagy cselszövő csak egyszer hibázik, de akkor el is bukik.
A Clegane testvérek csatája is jó volt, nem tudom ettől ki mit várt. Sandor bosszút állt és pont, ez máshogy nem is lehetett volna, de itt is plusz "poén" volt, hogy egyikőjük sem éli végül túl, nincs happy end.
Az Arany Kompánia bevezetése is szerintem jó volt, bebizonyosodott, hogy az emberek, akármekkora létszámban is vannak, semmit nem érnek egy sárkány ellen.
Viszont az tényleg furca volt, hogy egyetlen sárkány elpusztította fővárost, ráadásul úgy, hogy annak védői tudtak a létezéséről, ismerték a gyenge pontjait, tudták hogyan kell legyőzni.
Euron és Jamie harca tényleg teljesen fölösleges volt.
Amik kifejezetten zavaró dolgok: Tyrion és Jon tesze-toszasága, bénázása. Az előbbi az egyik legjobban felépített és talán legérdekesebb karakter volt, aki rengeteg mindenen keresztülment, mostanra pedig egy szánalmas, teljesen érdektelen figura, egy báb lett.
Jon alapból egy béna karakter, de ez lehet, hogy csak a színész miatt van így (Kit Harington finoman fogalmazva nem túl jó képességű színész).
Arya karaktere továbbra is jó és az is kiváló húzás volt, hogy ismét emberként ábrázolták, nem mindt valami szuper hatékony gyilkológépet. Ismét megjelent a karakterén, hogy ő is fél, nem mindenható és ha kell menekül. Az ő szemszögéből bemutatott város égetés kifejezetten jól sikerült szerintem.
Dany karakterének 180 fokos változása kicsit elkapkodott (az évad rövidsége miatt talán?), de egyébként ha jobban felépítették volna, akkor egy baromi jó fordulat lehetett volna a sorozatban. A jóságos, felszabadító királynőből hogyan lesz egy népirtó, elemebeteg, hogyan lesz ő az új őrült király(nő).

SZPIITII 2019.05.16. 15:39:28

Vicces, hogy egyesek nem veszik észre, hogy 6 részbe kellett besűríteni kb. 3 évad történést. Hogy mi az oka ennek, az jó kérdés, de lehet az HBO akarta már lezárni, mert anyagilag nem éri meg neki, vagy a készítők akartak már dobbantani a Star Wars-ra, esetleg más.
Aki elemezni és értelmezni próbál itt bármit is, az téves úton jár. A szereplőktől méltóan próbált elköszönni az utolsó "évad" és megmutatott két látványos csatát. Ennyi történt. Martin-i lezárást, nem itt kell keresni. A realitást/logikát, nem itt kell keresni és akkor nem lesznek irreális elvárások.

SZPIITII 2019.05.16. 15:46:56

@Christian Smith:
Remélem tudod, hogy egy !d!óta vagy. Nem felkérték őket, hanem ők vitték oda az HBO-nak, hogy van ez a Game of Thrones és ők ezt így és így szeretnék megcsinálni. Ha ők nincsenek, akkor ma az emberek 99% nem tudná, hogy mi az a GoT és a könyveken kívül nem sok minden lenne.. kis butuskám..

zizi77 2019.05.16. 22:02:11

@DrSWAG_InstaProfessorOfYolo: pont így történt. Nézd meg újra!
süti beállítások módosítása