Fanboy Híradó

Fanboy Híradó

Better Call Saul 5x01, 5x02 - Magic Man, 50% Off

2020. március 13. - Fega

saul.jpg

Hosszú kihagyás után tért vissza a tévé képernyőkre a Breaking Bad spinoff sorozata, a Better Call Saul. A negyedik évad végén Jimmy McGill átlépett egy határt, ahonnan talán már nincs visszaút. De hogyan folytatódott a történet? Gaines és Fega spoileresen beszélik át az első két epizód tanulságait.

Gaines: „Látod? Ezért működünk. Én túl messzire megyek, te meg visszahúzol.” Jimmy a Better Call Saul ötödik évadnyitójában új kamumelót választva felcsap önjelölt recappernek, és büszkén összefoglalja egy mondatban a Jimmy-Kim kapcsolat egész sorozaton végigvonuló dinamikáját. Csakhogy ez alapján úgy tűnik, le van maradva legalább egy évaddal: az előző szezon fináléja ugyanis többek között pont abban húzott egy záróvonalat, hogy Jimmy olyan messzire ment, ahonnan nincs visszaút. Azáltal, hogy átvedlett Saul Goodmanné, már nem működik ez a – szerinte teljesen egészséges, Kim számára eddig is rengeteg frusztrációt és aggodalmat okozó – huzavona. Most már helyesebb lenne, ha azt mondaná: 

„Látod? Ezért nem működünk. Én túl messzire mentem, és magammal húzlak.”

Úgy gondolom, Fega, hogy a Better Call Saul kapcsán elkerülhetetlen, hogy a mi saját nézőnaplóinkban önismétlésekbe bocsátkozzunk, amikor azt fejtegetjük, a sorozat mely aspektusai működnek remekül (és melyek kevésbé). Nem tudom, hogy ez a sorozat konzisztenciáját dicséri-e, ennek a boncolgatását rád hagyom, de: míg a kartelles, Mike-ot, Gust és Nachót fícsöringelő szálak az új évad első két epizódjában is nagyrészt hidegen hagytak, addig Jimmy szála változatlanul nagyszerű, Kim Wexler simán a sorozat legizgalmasabb, legösszetettebb és legdinamikusabb karakterévé nőtte ki magát a pilot óta.

 saul4.jpg

Ennek az oka egyrészt metatextuális okokban keresendő, nevezetesen, hogy prequel sorozatot nézünk, Kim pedig egyike a kevés új karakternek. Míg pontosan tudjuk, mi fog történni Mike-kal, ki fog győzedelmeskedni Gus és a Salamancáék kartellháborújában, vagy hová vezet Saul Goodman útja, addig Kimről nem tudunk semmit, teljesen nyitott a pályája – csak sejthetjük, hogy valamilyen tragédiához fog vezetni, hogy Jimmy folyamatosan korrumpálja. Jó darabig érdekes módon Jimmy is hasonlóan nyitott karakternek bizonyult, teljesen másnak, mint Saul Goodman – ez valószínűleg az írókat is meglepte, és ezért maradtak négy évadig vele, pedig a legtöbben azt hittük a sorozat berendelésekor, hogy a jó öreg Sault fogjuk egyből viszontlátni.

De ez még nem magyarázza, miért köt le minden percében Kim, szemben mondjuk Nachóval, aki szintén új karakter, és az ő sorsát sem tudhatjuk előre. Az írók Nachóval kudarcot vallottak, egyáltalán nem érdekel, ki tud-e keveredni a sokadik szorult helyzetéből, 40 rész után is teljesen jellegtelen figura. Rhea Seehorn alakítása ezerszer sokrétűbb, mint Michael Mandóé, ráadásul egy olyan karaktert írnak nekik Peter Gouldék, akihez hasonlót nem láthattunk a Breaking Badben. És a Chuck-Jimmy párharc lezárultával nagyon okosan felismerték, hogy Kimet kell előtérbe tolni, és így szép csendben ő vált a sorozat morális iránytűjévé. A két új rész még jobban aláhúzza, hogy a Better Call Saul hátralévő két évadának első számú tétje az ő lelki és morális épsége. Jimmy esetében gyarkolatilag a „Winner” nagy tárgyalótermi monológjával eldőlt minden – meg eleve el volt rendelve –, és Kim egyedül maradt a morális libikókán, amit Jimmy immár minden erejével lefelé nyom.

saul3.jpg

Őszintén szólva, én a tavalyelőtti – de régen volt! milyen jó viszontlátni őket! – finálé után azt hittem, ott fogja már hagyni Jimmyt, de nem olyan egyszerű kikerülni a nagy varázsló bűvköréből, még ha el is vesztette az illúzióját, hogy segíthet neki jó útra térnie. Azt hiszi, el tud határolódni Jimmy/Saul ügyeskedéseitől, de a könnyebbik útnak legalább olyan mágneses a vonzereje, mint a sárga útnak az Óz, a nagy varázslóban. Hiába tudja Kim, hogy a nagy varázsló valójában szélhámos, ha egyszer a kezébe nyomja a megoldókulcsot az önsorsrontó ügyfél megmentésére. És Kim megintcsak attól marha érdekes karakter, mert bár dramaturgiai szempontból tudtam, az az izgalmasabb választás, ha becsapja az ügyfelét, mégis megvolt a feszültség, hogy így dönt-e Kim, mert van annyira nyitott, kiszámíthatatlan szereplő. Meg tud inogni, hogy aztán gyűlölje magát érte, és nehezteljen Jimmyre; de bele tud menni a háznézős hülyéskedésbe. Továbbra is rendkívül szórakoztató nézni, ahogy Jimmy/Saul szorgalmasan beleteszi a munkát a svindlerkedésbe, és az írók is jól tudják, hogy mondjuk a liftes stiklinél már nem a néző átverése a cél, hanem a procedúra élvezetes bemutatása. De érzelmileg maximálisan Kimet féltem – hisz tudjuk, a Vince Gilligan-féle karmikus univerzumban mindig rajtaveszt az, aki megcsúszik a lejtőn.

Rengeteg témát és szálat nem érintettem még, Fega, úgyhogy rád is bíznám a folytatást. Mit gondoltál a kartell machinációiról? Emlékeim szerint te jobban élvezted Lalo karakterét az előző évadban, örülsz, hogy nagyobb fókusz kerül rá legyőzendő ellenségként? És mit szólsz ahhoz, hogy a „50% Off” végén ismét összeér a sorozat két nagy blokkja? Kell-e a Better Call Saulban, hogy minden Jimmy tetteinek következménye legyen, mint Walter White-nál volt? Vajon hány epizód múlva találkozik majd ismét Jimmy és Mike? És akkor még egy szót se szóltunk Gene-ről, a sorozat történetének talán leghosszabb flashforwardjáról, az utoljára visszatérő Robert Forsterről, vagy az először debütáló két új rendező, Bronwen Hughes és Norberto Barba megoldásairól. Hogyan vágott neki a sorozat a harmadik felvonásnak?

saul6.jpg

Fega: Örülök, hogy visszatértünk a közös naplóíráshoz és ha már így kérdezted, akkor az utolsó kérdésednél kezdem, hiszen a hosszú szünet után maga a sorozat is Gene karakterével vette fel a fonalat. Saul Goodman figurája mellett ő a másik olyan karakter, akiről 2015-ben, a kezdet kezdetén, azt gondoltuk, hogy sokkal többet fogjuk látni a sorozatban. Gilligan és Gould párosa viszont önmérsékletben különösen erős, így megengedték maguknak, hogy a Breaking Bad után történtekkel, mindössze néhány alkalommal, rövid, fekete-fehér jelenetekben foglalkozzanak. Pedig biztos vagyok benne, hogy ebben az időszakban több lehetőség lenne, amit jobban élveznénk a kartellre szánt perceknél.

Mert az a helyzet, hogy lehet korábban én jobban értékeltem Lalo karakterét, de az ötödik évad eddigi két részében halálosan untam azt, ami vele történik. Oké, lehet, hogy ezzel túlzok egy kicsit, de Kim és Saul jelenetei vagy éppen a bevezetőben említett Gene flash forward sokkal több érzelmet váltott ki belőlem, mint Gus szépen lassan eszkalálódó háborúja a kartell ellen.

Ez részben annak is köszönhető, hogy én már a Breaking Bad során sem voltam annyira elmosva Giancarlo Esposito karakterétől, így a Better Call Saul-epizódokban sem várom epekedve a feltűnését. Ebben a tekintetben maximálisan egyetértünk és valóban, ha valaki követte az évek során az írásainkat az jól tudja, hogy nem először járjuk be ezt a kört. Élvezettel foglalkozunk Jimmy és Kim szálával, míg Mike és az őt körülvevő világot csak bottal tologatjuk egymás között, hogy minél kevesebbet kelljen gondolni rá. Mert egyébként olyan stílusérzékkel készül a sorozat minden egyes képkockája, hogy nem igazán esik jól belerúgni.

bcs_501_wp_0415_0579-rt-1320x880.jpg

De ettől függetlenül nem lehet elmenni amellett, hogy míg a főszereplőnél csodálatosan megtalálták, hogy hogyan lehet egy tipikus előzménysorozat buktatóit elkerülni, addig Mike szálába egyszerűen nem tudtak elég feszültséget varázsolni. Ugye itt évek óta egy csomó olyan embert nézünk, akiket vagy Gus vagy Walter White fog eltakarítani az útból, vagyis biztosra vehetjük a bukásukat. Ilyenkor nehéz, de nem lehetetlen feladat kialakítani egy olyan érzelmi kapcsolatot, aminél figyelmen kívül hagyjuk azt, amit egyébként már tudunk.

Itt különösen Nacho az igazán nagy kérdőjel a számomra, aki valamiért nagyon fontos a készítők számára, különben gondolom már megszabadultak volna tőle, de így is elég egyértelmű a számomra, hogy ő a(z egyébként igazán kiváló) sorozat leggyengébb pontja. De még ha félreteszem az eddigi tapasztalatokat, csak ebben a részben megint mit láttunk? Hogy Gus zsarolja őt, ráadásul pont az édesapját fenyegetik, akiről egyébként is tudjuk, hogy milyen fontos neki. De nincs benne semmi újdonság, ebből nem épül egyik karakter sem, csak egy elég egyszerű húzás, amiből hiányzik az a finesz, ami Jimmy/Saul kalandjait jellemzi.

Ehhez kapcsolódik, hogy mikor azt látjuk, hogy épp lekapcsolják az elosztó központot a rendőrök, akkor izguljunk érte, hogy elkapják-e. De őszintén érdekelne, hogy a sorozat nézőinek hány százalékát mozgatja meg ténylegesen az, hogy ő most akkor él-e vagy hal. Ha pedig ezen túllendültünk, akkor ott van a küldetése, hogy férkőzzön Lalo bizalmába. Itt én azt gondolnám, hogy ez meghaladja a képességeit, de közben mégsincs kétségem a sikere felől. Igazából mindegy is, mert nem olyan a kapcsolatunk vele, mint amilyennek a készítők szerették volna, innen pedig félre megy az egész.

saul2.jpg

Ehhez kapcsolódik talán, hogy Mike parkolópályára került, amin én egy kicsit meglepődtem. Mert Jimmy szála nagyjából most ért el oda, ahol azt vártuk, hogy körülbelül az első vagy a második évadra eljut a sorozat. Hasonló a helyzet Mike-kal is, akit úgy ismerünk meg, mint Gus régi, jól bevált mindenese, de ehhez képest még mindig nincs ebben a pozícióban és úgy látom, hogy ezt még tovább akarják húzni a készítők. A tippem talán az, hogy Jimmy és Mike talán párhuzamosan fog közeledni Gushoz, ami így nem is hangzik olyan rosszul, pláne ha ez azzal is együtt jár, hogy kevesebb idő marad Nacho kalandjaira.

Az eddigiek alapján úgy tűnhet, mintha nem is tetszett volna igazán nekem ez a dupla premier, de erről szó sincs. Egyszerűen csak Nacho-szála az, amivel kapcsolatban teljes kiábrándultságot érzek és emiatt úgy is gondolom, hogy a maradék epizódokra ez már nem is változik meg nagyon. 

De hogy némi pozitívat is írjak, kicsit ráerősítek még arra, amit írtál, hogy a negyedik évad nagy fordulata után is milyen jól működik a dinamika Jimmy és Kim között. Az ő sorsával nem vagyunk teljesen tisztában, tehát csak gyanítjuk, hogy valamilyen tragédiát tartogat a jövője, és ez, Rhea Seehorn karizmatikus alakításával már elég ahhoz, hogy az egész sorozat legizgalmasabb része legyen. És akkor itt kell megemlítenem a kérdésed, miszerint, hogy ebben a sorozatban is érvényesek-e a Breaking Bad szabályai, vagyis hogy minden gaztettnek súlyos következménye van. Ez alapján is azt gondoljuk, hogy nagy vonalakban tudjuk, mi lesz Kim sorsa, de én szeretném azt hinni, hogy Gilligan és Gould párosa csak meg akar minket lepni. És ha valaki megérdemelné a menekvést, az pontosan Kim, akinek egyébként az erkölcsi iránytűi rendben vannak, egyszerűen Jimmy az, aki kifog rajta. Mert szerintem a premierben látott megoldás az önsorsrontó ügyféllel is pusztán Jimmy miatt működött és körülbelül nincs is másik ember a Földön, aki el tudta volna érni, hogy Kim valami ilyesmi belemenjen. Ez is olyasmi, mint például Nacho törékeny kapcsolata az édesapjával, hogy nem először hozzák be a fókuszba a készítők, de ez mégis olyasmi, ami működik és eszünkbe sem jut ásítozni rajta.

Arra nincs konkrét válaszom, hogy ez miért alakult így, csak azt érzem, hogy a Breaking Bad-univerzumot a kartellre összpontosítva nem volt értelme folytatni. A készítők ilyen félmegoldást választottak, mert szépen, lassan ugyan végül csak belefolytak, de eddig még egyszer sem tudtak olyat villantani, amiről azt éreztük volna, hogy de jó, hogy ezt láttuk. Kíváncsi vagyok, hogy ahogy egyre közelebb araszolunk időben az anyasorozathoz változnak majd-e a benyomásaink, vagy mostmár az utolsó részig így marad, hogy mindig, aki a poszt második részét írja, az húzza a száját a kartellel kapcsolatos dolgokon. Alig várom, hogy megtudjuk!

Egyéb megfigyelések:

  • Robert Forster tavaly októberben hunyt el, nagyon örülök neki, hogy még volt lehetősége így is forgatni az ötödik évadban, jó volt még egyszer, utoljára látni :( (Fega)
  • Érdekes volt a két segghülye randalírozó drogos behozatala, mert már nem először élnek ezzel a konfliktustípussal a készítők. Ott volt ugye Skinny Pete és Badger, akik a legjobban sikerült verziói a “tökelütött narkós haverok” megoldásnak - náluk még az is működött, hogy amikor például a nem túl jól sikerült El Camino-filmben drámaibb szerepet adtak Skinny Pete-nek, teljesen működött. Aztán ott volt az egyik legemlékezetesebb Breaking Bad-epizód, a Peekaboo, amiben a meth legcsúnyább, legmélyebbre süllyedt függőit ismertük meg: ez azért működött, mert a sorozatnak azon a pontján szembesülnünk kellett, milyen valós következményei vannak a Heisenberg által oly menőn legyártott kristálynak. A Saul Goodman féláras kedvezményét igénybe vevő két srác talán a legkevésbé működő verzió, de még így is jól elvoltam velük, és közelebb hozta Saul ügyeskedését a bűnhöz. (Gaines)
  • Tetszett, hogy Alison Tatlock, a 50% Off írója nem próbálta meg fordulatra alapozni Saul liftes svindlerkedését. Az írók tudják, hogy az ötödik évadra már kiismertük az ügyvédet és a sorozat mechanizmusát, nem vesznek hülyére, inkább hagyják, hogy a procedurális részét élvezzük annak tudatában, hogy mekkora bullshit az egész. A végén a “liftjavító” szerepeltetése csak a kötelező kör, nem egy csavar. (Gaines)
  • Mike jelenete az unokájával szerintem kifejezetten gyengére sikeredett, a semmiből lett előrántva ez a behisztizése a fia említése miatt, és csak azért, hogy kitöltsék valamivel a szálát. Nem tudom, hogy a vágás vagy a forgatókönyv-e a hibás, de a korábbi gyerekszereplős jeleneteknél nem éreztem ugyanezt. (Gaines)
  • Egyszerű párhuzam, de tetszett a második részt keretbe foglaló képi motívum, az indokolatlanul széttört és az út közepén hagyott kertitörpe, meg a Saul által eldobni kényszerült fagyi alakjának hasonlósága. Ha bekopogtat a drog, minden szép odavész? (Gaines)

A bejegyzés trackback címe:

https://fanboyhirado.blog.hu/api/trackback/id/tr2015516898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bedeccus 2020.03.13. 18:58:58

Sziasztok! Mike megingása szervesen kötōdik a történethez. Lehet, hogy kicsit erōltetett, hogy Katie az apukájáról kérdez épp akkor(egy egyébként kivàlóan megrendezett eljàtszott jelenet pàrbeszédében), de Mike kirohanàsàt nyilvànvalóan, az elözõ évadban akaratlanul elkövetett tette magyarázza. A sorozat továbbra is kivàló, mégha valójában az HM&M-es karaktereken és történeseken túl magam is hiànyolom az igazi karakterdràmàt. Ezt a karteles szàl önmagában szerintem se pótolja, de szerintem az is kihagyhatatlan része és Nacho az egyik jobban dimenziónàlt karakter benne. Az évad a most leaditt a negyedik epizód utàn csak erōsödik. Vàrom a dràmai pillanatokat. Vmi erõsebbnek még történnie Kell és magam is gyanítom ez Kimmel fog összefüggeni.
süti beállítások módosítása