Fanboy Híradó

Fanboy Híradó

Fanboy Híradó: Girls 5x05 - Queen for Two Days

2016. március 24. - Fega

girls_505_01_960.jpg

Felszabadítani a bent lakozó királynőt nem egyszerű, egyetlen nő számára sem. Az epizód mindhárom szálában erre tesznek a főszereplők kísérletet. A végeredmény pedig pontosan az, amire az ember számítana.

A premierben Marnie azt mondta Shosh-ról, hogy mióta Japánba költözött még inkább olyan, mint egy rajzfilm figura. Nos lehet, hogy rajta lehet ezt a legkönnyebben észrevenni, de valójában a sorozat szereplői ilyenek. Kezdettől fogva arról van szó, hogy ez a pár lány szeretné megtalálni saját magát meg a boldogságot, hogy aztán normális körülmények között tudjanak megöregedni. Csakhogy hiába telnek az évek, a következő lépés, valahogy pont olyan mint az előző és egyre inkább nyilvánvaló, hogy a Girls, mint mondjuk a Hannibal, egy ilyen álomvilágban játszódik.  A mostani epizód mindhárom szála is, ezen a boldogság keresése és saját magunk felfedezése körül bonyolódik, de szerencsére még most is van lehetőség új köntösben tálalni a nagy központi kérdést. 

Hannah esetében különösen fontos, hogy bár egyre inkább karikatúrának tűnik, mintsem egy hús-vér embernek, közben arra sincs szükség, hogy szurkoljunk neki. Annak idején a betegségével sikerült leginkább kidomborítani az emberi alakját, ami amióta az háttérbe szorult, szinte csak a furcsa és nem mindig könnyen elviselhető szokásait figyeljük meg közelről. Ahhoz, hogy a sorozat szórakoztató maradjon, arra van szükség, hogy kíváncsiak legyünk hová viszi az útja és közben mikre jön rá.

A Kengyelfutó gyalogkaukk és a prérifarkas esetében sem az ő személyes hitelességükön volt a hangsúly, úgy Hannah-nak sem kell egy emberinek tűnő figurának lennie.

Az eheti rész címe is az ő szálára utal, az édesanyjával eltűnnek az erdőbe egy hétvégére, hogy utat engedjenek a bennük lakozó királynőnek. Az egész event csak pont annyira szatíra, hogy tisztábban vegyük észre az ilyen rendezvényekben felfedezhető fura vagy nevetséges vonásokat. Persze, hogy túlzás 10 percig azért váratni a megérkező vendégeket, hogy bebizonyítsuk az igazunkat. De másrészt meg ezzel jól lehet viccelődni egy bizonyos közegen, meg a hangulaton, ami ilyen helyeken uralkodik. Mindenki tapintatos és türelmes, elvégre hova siessenek egy hétvégén, ami önmaguk felfedezéséről és a relaxációról szól? Érthető, hogy senki nem kezdte el verni az asztalt a csúszás miatt, az oktató vagy instruktor pont ezt várja tőlük.

Az a kettősség továbbra is domináns, hogy hiába van valakinek (mondjuk Hannah-nak) igaza, a reakciója vagy viselkedése ugyanúgy helyet addot a gúnyolódásnak is. Most a hétvége programjai kerülnek ilyen megvilágításba. Egyrészről nevetséges az is, ahogy hangsúlyozzák, hogy a telefont teljesen el kell felejteni a hétvége alatt, közben mégis tudjuk, hogy annak aki követi a szabályokat valószínűleg jót tesz kicsit elhagyni a folyamatos kapcsolatot a virtuális térrel. Viszont ha valaki nem akarja őket betartani, akkor teljesen felesleges őket erőszakkal rákényszeríteni. Ezek mégiscsak felnőtt emberek, akiket a látottak alapján eléggé kellemetlen élmények és általában gyarló középkorú fehér férfiak juttattak ide. Érthető, ha egy kicsit elveszettek? Vagy ha kicsit klisének érzik magukat?

girls_505_03_960.jpg

A bevezetőben azzal kezdtem, hogy a sorozat mindhárom szála a saját út kereséséről és közben saját magunk megtalálásáról szól, és miközben Hannah szála a legelszálltabb és van benne a legtöbb fura, vagy durván metaforisztikus jelenet, közben azt is megvillantja, hogy ez nem egy olyan dolog, ami véget ér. Illetve, hogy veszélyes dolog, ha egy másik emberre van szükség ahhoz, hogy teljes legyen a kép. Mégis valahogy ez volt a normális út, különösen a Hannah édesanyja generációjának, hogy valakit találni kell, aki mellett nem talán nem olyan elviselhető ez az egész. De megvan rá az esély, hogy egy ponton valaki gyarlósága miatt újra kell kezdeni és akkor mit tartogat az élet? A kalandok és a kísérletezgetés és az ezzel járó esetleges nemi betegségek csak Hannah korában tűnik "elfogadhatónak", később az ember már megkímélné magát ettől. Nehéz egyértelmű tanulságot levonni az epizódból, de az biztos, hogy Hannah édesanyjának döntése, aki már az epizód elején sem teljesen biztos a válásban, az epizód végére teljesen visszakozik az ötlettől. Ott van az egészben a szomorúság meg a kompromisszum, de közben pedig tökéletesen érthető és védhető, ahogy cselekszik.

Jó döntés, hogy Hannah továbbra is mellékszereplő a saját történetein belül, miközben a szülei meghatározó önfelfedezésen mennek keresztül.

Közben ott folyamatosan ott lebeg, hogy bizony Frantől legszívesebben elmenekülne és pontosan maga sem tudja kimondani, hogy miért. Sajnos a nézők sem sokkal okosabbak, ugyanis a látottak alapján nehéz rámutatni, hogy ez a kapcsolat pontosan miért nem működik. Leginkább csak az derült, hogy bár az elsődleges percepció Frannel kapcsolatban, hogy ő a legjobb srác az egész világon, valójában vannak fura dolgai. (De közben mindenkinek vannak fura dolgai.) Ezért lehet arról van szó, hogy Frannek semmi köze ahhoz, hogy Hannah el akarja őt hagyni, mert a problémák benne gyökereznek. Ugyanis el tudom képzelni, hogy Hannah és Shosh épp a saját bajaik miatt hagynak épp el olyan fiúkat, akiket később nagyon fognak sajnálni.

Fran, Scott és Yoshi kívülről igazi álompasiknak tűnnek.

Én korábban Scottal kapcsolatban elég szőrős szívű voltam, de lássuk be, hogy ő is elég jó partinak minősül, ha valaki megfelelően tudja kezelni az ódivatú nézeteit a női nemi szerepről. Mégis sem Shosh, sem Hannah nem tud mellettük megmaradni és erről nem a fiúk tehetnek elsősorban. Remélhetőleg későbbi részekben bővebb kibontásra kerül a téma, de az alapokat jól lefektették azzal kapcsolatban, hogy a párkapcsolatban mennyire fontos az embernek saját magával kialakított viszonya. Shosh szörnyen magányosnak érzi magát, hiába van rengeteg emberrel körülvéve, de ami ennél is fontosabb, hogy Yoshi hiába tűnik hibátlannak, mégsem tudja őt úgy megérteni, ahogy szüksége lenne rá. És lehet, hogy senki sem tudná, mert Shosh ugyanúgy nem tudja befogadni az érkező szeretetet, ahogy Hannah.

girls_505_08_960.jpg

Ezek súlyos témák és bár Shosh és Abigail kalandjai Japánban inkább voltak karikatúra-szerűen stilizálva, az érzelmek erejéből egy cseppet sem vont le. Ott volt benne, hogy Sosh-nak szembesülni kellett a saját korlátaival, illetve érzéseivel. A helyzet pedig teljesen normális, ahogy az is, hogy nincs egyértelmű válasz a kérdéseire. Korábban azzal dicsekedett, hogy az embereknek nincs igaza, amikor azt mondják, hogy nem lehet elköltözni a problémák elől. Most végre kiderült, hogy az emberek azért mondják ezt, mert így is van és egy ideig a sok csicsa, amit az ország tartogat egy ideig elrejtette Shosh bajait, de most végre felszínre törtek. Ráadásul még nem is őszinte Yoshival, ami lehet azt akarja érzékeltetni, hogy a kultúrájuk csak nem lesz kompatibilis soha egymással, ezért nem merte bevallani neki, hogy ő már nem szűz.

Jessa szintén a megszokottnál később talált rá arra, hogy mi lenne az igazi hivatása, de ahogy az elvált nőknél láttuk valójában soha nem késő arra a belső hangra hallgatni és valami kockázatosat csinálni. Mondjuk a nővére jelenléte, illetve annak a megerősítése, hogy borzalmas családból származnak, adott egy extra "EW" ízt a szálnak. Mindenesetre ez is pluszpont a Hannah-nál előkerülő, "a szüleid rontottak el" témafelvetéshez. A hármas beszélgetésből annyi derül ki, hogy Minerva még rosszabb, mint Jessa, hiába engedhetné meg magának, de nem segít a húga tanulmányai finanszírozásában. Szerencséjére ő az egyetlen lány, aki még nincs elég ideje együtt az álompasijával ahhoz, hogy menekülni akarjon előle, úgyhogy a közös vacsorán Adam bedobja, hogy a bankreklámokból szerzett és máig nem költött fizetése, majd fedezi Jessa egyetemi költségeit. Itt is fontos, a Girls álomvilága, az egész nem arról szól, hogy reális-e ekkora fizetség egy reklámszerepért, csak a gesztus, illetve Adam, furcsa létezése a világban. 

Egyéb felfedezések:

  • Adam és Jessa esetében néz ki, hogy tökéletesen megtalálták a másikban azt, amire szükségük van. Ezt úgy érzékelteti a sorozat, hogy a szex már közel sem olyan kínos kettőjük között, sőt. Ráadásul egyértelműen el tudják dönteni, hogy a másik mikor beszél szerepjátékon belül, illetve kívül.
  • A sorozat záróképeire én az előző évadban figyeltem fel igazán, de a mostani vége az üres Japánnal elég egyértelműen fejezte ki Shosh érzéseit, aki el is mondta, hogy olyan mintha ez az ország a fejéből pattant volna ki.vlcsnap-2016-03-24-12h44m59s26.jpg
  • Ezzel amúgy a Japánba utazásának metaforáját is szépen elmondta sorozat, Shosh oda utazott, ahol már nem volt más választása, mint szembesülni saját magával, az eredmény pedig mintha nem tetszene neki.
  • Hannah vajon mit kezdene a helyzettel ha egy teljesen órán keresztül egyedül kellene lennie? Remek bottle epizód ötlet, mert biztos vagyok benne, hogy nem bírná ki.
  • Hannah leszbikus kalandja valószínűleg azért is volt csábító gondolat az íróknak, hogy Hannah elmondhassa, hogy akár a génjeiben is lehet a dolog. A tanár mellesleg nem úgy nézett ki, mint aki még soha nem csinált ilyet.
  • Az epizód tényleg tele volt mindenfajta metaforával, a legsúlyosabb talán a történet volt a vegasi hétvégéről, ami tökéletes volt, orgazmusokkal tarkítva, hogy aztán mindenféle nemi betegség legyen a vége.

A bejegyzés trackback címe:

https://fanboyhirado.blog.hu/api/trackback/id/tr4114540800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása