Fanboy Híradó

Fanboy Híradó

The Americans 4x04 - Chloramphenicol

2016. április 11. - Fega

americans404-1170x658.jpg

A lelketlen nagyhatalmak szorgos kiszolgálóinak nehéz a sorsuk, ezt eddig is tudtuk, a The Americans azonban mindig talál új módszert arra, hogy összetörje a nézői szívét és közben azt éreztesse ez még csak a kezdet.

A sorozat készítői a negyedik évad kapcsán adott interjúkban kitértek arra, hogy mennyire szenvedés volt összehozni a The Americans első évadát. Azóta már jobban ráéreztek a munkára, sőt már kifejezetten rizikós megoldásokat is természetesen kezelnek. Az Andy Greenwald podcastben például elmondták, hogy nem különösebben érdekli őket, hogy a közönség éppen mennyire van képben azzal, hogy a munka miatt Philip vagy Elizabeth épp miben is mesterkedik. Ezért engedték simán, hogy Young-Hee jelentőségére csak tippelni tudunk az előző részben.  

Nina kezdettől fogva a sorozat meghatározó szereplője, történetszála viszont a negyedik évadban több mint furán alakult, de ez is könnyen visszavezethető a készítői hozzáállásra. Ugyanis nehéz volt megmagyarázni, hogy a tematikai rezonancián kívül miért érte még meg rááldozni a fontos perceket, mikor így is épp elég minden történik egyszerre Jenningsék életében. A negyedik epizódban végre helyére kerülnek a dolgok és bebizonyosodik, hogy kevesen tudnak akkorát ütni, mint a The Americans.

Nina gyakran hasonló bonyodalmakba keveredett, mint Martha vagy Paige. Azok után pedig, hogy tudjuk, mind a két szál lassan, de biztosan, drámai fordulatok és halálozások felé halad, fontos volt eltiporni, ha valakinek lettek volna illúziói. Ha ez önmagában nem lenne elég, akkor még abban is megerősít, hogy a Szovjetunió hogyan bánik azzal, akik elárulják. Egy ponton túl már nem számít, hogy mennyire kompetens az illető, vagy hogy az életét adta a hazájáért. Az árulást nem lehet jóvá tenni.

Nina már régen halott volt és talán ő is szembesült ezzel, azért tette meg ezt a látványos utolsó cselekedetét, ami közvetlenül a halálához vezetett.

Utólag megnézve mindent, ami vele történik a negyedik évadban, olyan mintha az élet és a halál között lenne félúton, limbóban. Ezt viszont lehetőségként kezeli és mindent bevet annak érdekében, hogy még egyszer utoljára úgy nézhessen tükörbe, hogy elmondhatja tett valamit annak érdekében, hogy egy másik embernek jobb legyen. Mert az legalább kézzel fogható és kap érte cserébe valamit. A Szovjetunió olyan sokat kér a katonáitól, hogy azt képtelenség megfelelően kompenzálni. A kétségbeesett tudós azonban tudta tolmácsolni érzéseit Ninának, aki megpróbálta Anton fiának tudtára adni, hogy az apja életben van. A személyes vágyak és az ország érdekei folyamatosan konfliktusban állnak a legtöbb karakter életében, Nina végzetes cselekedete pedig egy mélyen emberi tett és érzés miatt szembe ment a hatalommal, akivel szemben győzelemre esélye sem volt. Amikor azt mondta, hogy már nem az, aki volt az talán azt is jelentette, hogy tisztában volt a halálával. Így más megvilágításba kerülnek az előző epizód és a mostani álomjelenetei, ahol sokkal boldogabb véget képzel el magának annál, ami végül neki jut.

vlcsnap-2016-04-11-15h16m15s26.jpg

A halállal járó szomorúság és véglegesség az epizód legtöbb jelenetére ráveti az árnyékát.

A karanténban töltött idő természetesen Philipet teszi jobban próbára, akinek mindenféle mellékhatások nélkül kell átvirrasztania az időszakot, miközben elgondolkodhat rajta, hogy mi lesz ha a felesége és vagy a tartótisztje is a szeme előtt hal meg. Nézőként egyértelmű volt, hogy Elizabeth nem fog meghalni, Philipnek viszont nem, ez pedig az epizód egyik legfontosabb része. Újabb hosszú órákat tölt a saját fejében, rágódva és míg el nem múlik a veszély, tényleg szinte használhatatlan, ami a körülményeket tekintve érthető.

Az egyik legjobb pillanat volt, mikor Elizabeth feltette a kérdést, hogy mit mond az EST a halálról? Ez kicsit túl direkt is lehetne, de tényleg el kellett gondolkozniuk azon, hogy itt a vég, ebben a pillanatban pedig sikerült felcsillantani, hogy mire van szükség a jó és erős házassághoz? Ilyen szintű nyitottságra és érdeklődésre a másik dolgai világa iránt. Az EST ugyanis egy olyan dolog volt, amivel Philip "megcsalta" a feleségét, legalábbis ha azt annak vesszük, hogy nem volt teljesen őszinte. Ebből a helyzetből visszakerülni oda, hogy Elizabeth feltegyen egy ilyen kérdést egészen lenyűgöző, sajnos Philip mégsem tud semmit mondani. Valahogy soha nem jött fel. (Ami fura, mert a látottak alapján úgy tűnik, mintha ez lenne az egyetlen dolog, amiről ott szó van.)

Philip viselkedése teljesen érthető, mert nagyon úgy tűnik, hogy a legrosszabb ha kettőjük közül csak az egyik hal meg és a másiknak ott kell maradni továbbra is a gyerekekkel. Az nem derül ki, hogy a KGB pontosan mit tenne a helyzetben, de nem hiszem, hogy hagyná őket nyugodtan élni, mintha mi sem történt volna korábban. Ezért is volt fontos az epizód vége, hogy lássuk a hátország csak a saját érdekeit nézi és nem igazán lehet a jóindulatára számítani.

vlcsnap-2016-04-11-15h11m58s9.jpg

Végül minden, ami a Glanders-szel kapcsolatban történt hiábavaló volt és sikerült újra rávilágítani, hogy milyen sziszifuszi munkát végeznek valójában Jenningsék.

A harmadik részben picit meglepőnek tűntek az események, de utólag a negyedik évad első négy része nagyon erős egységet alkot. A negyedik epizód kicsit lelassított, minden sarokból a halál integetett vissza, ezért kicsit el lehetett ezen is merengeni. A másik amiért fontos volt, az a karantén miatti bezártság, ami végképp kivette Jenningsék kezéből az irányítást. Emily Nussbaum már régen megírta, hogy a sorozat arról szól, hogy milyen érzés elveszíteni az irányítást, a negyedik részben pedig igazán egymást érik az ilyen jelenetek. A karanténban semmit sem tudnak tenni, csak várnak, hogy összecsapjanak a fejük felett a hullámok és bízzanak benne, hogy korábban eleget tettek a források felkészítéséért. Paige és Martha is tűzbe lett dobva és mindketten meglepően jól állták a sarat.

Nem is lehet rangsort állítani a két hölgy között, mindkettő a saját nemében volt lenyűgöző. Paige nagyon látványosan még az előző évados kínos vacsorán szembesült azzal, hogy a szomszéd Stan mekkora veszélyt jelent, ám most volt először, hogy ráhárult a feladat, hogy meg is védje a családja tagjait előtte. Igazi profiként hazudott az utolsó pillanatban New York-ba utazó szüleiről a lány. Kíváncsi vagyok ezentúl mennyire lesz fontos, hogy a különböző alibiket mindig egyeztessék majd. Az utolsó bowlingozós jelenet különösen kegyetlen volt, ami a felszínen vidám, hiszen nagyon kellett már a kikapcsolódás, meg a családdal töltött idő Jenningséknek, de közben meg ott volt a megerősítés, hogy Paige lassú bevonása folytatódik.

Persze ennek a tényét Jenningsék már korábban megélték. Annak érdekében, hogy Tim atyát és feleségét minél többen életben tartsák, el kellett fogadniuk, hogy a központ továbbra is napirenden tartsa Paige besorozását. Ahogy korábban is láttuk, minden egyes döntés azért születik, hogy még eggyel több napot kibírhassanak, mintha minden rendben lenne. Minél több időt szeretnének az égő házban tölteni, mielőtt mindenkinek nyilvánvalóak lesznek a lángok. A rövid távú helyzet miatt kell hosszú távú tervekről lemondani. Úgy tűnik, hogy egyre többször.

maxresdefault.jpg

Martha ugyanúgy magára marad, pont akkor mikor randira hívják a munkahelyén s látszik, hogy Philipnek a másik, kamuházassága is rendben van, ahogy felhívja Martha hogy tisztázzák előre a váratlan helyzetet. Philip vajon letiltotta volna a vacsorát vagy felkészítette volna jobban Marthát? Ezt már soha nem tudjuk meg, mindenesetre csontig hatoló volt nézni, ahogy a saját helyzetét addig fordítja ki, míg az hihető nem lesz. Közben pedig a hazugság többé-kevésbé igaz, hiszen Philip tényleg házas és tényleg nem fogja elhagyni a feleségét. Az őszinteségről nehéz vitatkozni, mert nem ismerjük Philip teljes lelkivilágát, de biztosan megtett mindent annak érdekében, hogy Martha megkapja, amire vágyik és úgy tűnik, hogy működik. 

Mivel a The Americansben mindennek több rétege van, így a vacsorajelenet, amiben Aderholt igyekszik Martha lelkében turkálni, azzal van alávágva, ahogy Stan átfésüli a lakását és fényképeket készít. Ez különösen trükkös, ugyanis a nézők elsősorban szegény Martháért aggódnak, aztán persze Philipért, de ott van az is, hogy az FBI saját maga ellen harcol és Stan tulajdonképpen komoly törvénysértést követ el. Vagyis a megismerkedésük Sandrával nem csak a szerelemre jó metafora, de a kémkedésre is. A résztvevők már nem tudnak mást tenni csak egyre jobban összefröcskölni a többieket. Kíváncsi vagyok, hogy a sorozat ezen a szálon is lelassít-e és a kondom meg a káma szútra elég volt-e ahhoz, hogy Stan ne gyanakodjon Marthára olyan extrémen.

Ha ez megtörténik, akkor látványosan váltana évadközepi építkező állapotba a sorozat. A Glanders-ön túl vagyunk, Tim atyáékra van rövidtávú megoldás, Martháról is lekerülhet talán a reflektor fénye, a lángok szorításában olvadozó ház, mintha lehűlne egy kicsit. Persze lehet, hogy a következő epizód újra visszahozza a pörgést, mindenesetre elég érdekes alakul eddig a negyedik évad ritmusa, ahol néhány halál elkerülhetetlennek tűnik, a kérdés tényleg csak annyi, hogy meddig lehet még az elkerülhetetlent halogatni.

vlcsnap-2016-04-11-15h18m05s94.jpg

Egyéb felfedezések:

  • A tökéletes metafora versenyt ezúttal a cold open nyerte. Minden, amihez Jenningsék hozzáérnek, előbb vagy utóbb elpusztul. Nem kivétel ez alól a telefonfülke kagylója sem. Persze utólag kiderül, hogy az egész felesleges volt, mert Elizabeth nem hordozta a vírust. Ettől csak még jobb lesz az egész metafora.
  • Második helyezett egyértelműen az égő ház, amiben Jenningsék élnek. Ezt jól érzékeltette a pillanat, mikor Elizabeth Henry dolgozatán aggódott. Már megszokták, hogy folyamatosan végveszély van, tudnak ezzel együtt élni és a gyerek dolgozatán aggódni. Ha ez nem lenne, akkor soha nem tudnának rendes emberként élni.
  • Az utolsó kép az epizódban a tócsával különösen brutális volt, pedig a sorozat mutatott már kemény dolgokat. Emlékeztető, hogy hiába tettél meg mindent, bármelyik pillanatban te lehetsz a következő feltakarításra váró folt a földön. Ennél kilátástalanabb életet, nehéz elképzelni.
  • Szegény Oleg. Meghalt a bátyja, bár nem derül ki ez pontosan mennyire rázta meg, mindenesetre a családja érzéseivel szemben eléggé érzéketlenül viselkedik és arról beszél, hogy milyen hamar tér vissza az Egyesült Államokba. Kíváncsi vagyok, hogy betartotta volna-e az ígéretét,ha Nina életben marad? Utólag azt fogja gondolni, hogy nem ért volna ennyit ez a nő.
  • William mégis azt mondja, hogy Jenningsék elképesztő szerencsések, mert legalább van egy igazi társuak, akivel megoszthatják, azt ami velük történik. Ez pedig hihetetlen áldás. William tényleg nem gondol bele az ezzel járó negatív következményekbe. Philip viszont szinte csak erre tud gondolni.
  • vlcsnap-2016-04-11-15h14m54s227.jpgvlcsnap-2016-04-11-15h14m18s138.jpg
    Zseniális volt, ahogy Philip és William megbeszélték, hogy neki csak egy egy tartótiszt marad, akivel őszinte lehet, Philipnek pedig ott a felesége. Miután átvészelték a nehezét reggel, az egyik képben Philipet és Elizabethet látjuk, a következőben pedig WIlliamet, ahogy irigykedve őket nézi, a háttérben pedig ott van Gabriel, akivel neki be kell érnie. Túl szomorú.
  • Ha tippelni kell, akkor az üzenetrögzítőn hagyott mondatok még később nagyon fontosak lesznek, ugye?
  • Stan nemcsak Paige-től, de Henrytől is tapogatózik a szüleik után, ami kevésbé izgalmas, mert ő nyilván teljesen sötétben van. Persze Stan gyanújához pont elég. Viszont a fiú túlságosan kényelmesen érzi magát a szomszédban, ebből hamarosan még baj lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://fanboyhirado.blog.hu/api/trackback/id/tr7414540780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása