Fanboy Híradó

Fanboy Híradó

The Leftovers 3x01 - The Book Of Kevin

2017. április 20. - Fega

 1-vzmnwf9agni-z1r_kbwqba.jpeg

Ez mégis mi volt?

Így reagáltam, mikor először megnéztem a harmadik évad első részét és mikor újra végignéztem, akkor sem lett sokkal több minden világosabb. A készítők sikeresen elérték, hogy azt érezzem a "Book of Kevin" címre keresztelt epizód kapcsán egyszerűen nincs mit mondanom. Pontosabban nincs értelme posztot írnom, mert a látottak alapján semmiben sem vagyok biztos, úgy pedig elég nehéz összehozni egy spoileres nézőnaplót.

Úgyhogy maradnak a feltételezések, a talánok és a túlzott belemagyarázások, amiknek egy részét egészen biztosan megcáfolja majd a sorozat, a többiről meg talán soha nem derült ki, hogy igaz volt-e.

A történet fő sodra Jardenbe visz minket, 3 évvel a második évad fináléja után. Az újabb időugrásra azért volt szükség, hogy vészesen közel kerüljünk az Elragadtatás 7 éves évfordulójához, ami remek alkalmat szolgáltat arra, hogy mindenki valami újabb őrültséget vegyen a fejébe. A harmadik évadban a készítők a zászlójukra tűzik a káoszt és megnézik, hogy mennyire tudnak úrrá lenni rajta. Kísérleteztek már ezzel a második évadban is és kétlem, hogy bármi lesz annyira rock n’ roll, mint a második évad kezdő képsorai, de azért ne becsüljük le a készítők kreativitását. Összeségében a harmadik évad első részéhez fogható őrületet és komplexitást eddig még nem láttunk a sorozatban.

A káosz lenyomata Jardenen pompásan látható, ahol vadnyugati/hippi/posztapokaliptikus körülmények uralkodnak, és az eddigi diktatórikus rendet felváltotta a szabadság érzése. Már mindenki szabadon jöhet ide lakni, akkor is ha már egyetlen üres ház sincs a környéken. A városban pedig nem más, mint a fehér paripán járőröző Kevin Garvey rendőrfőnök tart rendet. Az ilyen megoldások kapcsán lehet azt érezni, hogy a készítőkről lekerült mindenféle nyomás és csak a lehető legelszálltabb módon szeretnék befejezni a történetüket. Nem folytatják konkrétan a második évad történetszálait, több esetben átrajzolták az alapfelállást, anélkül, hogy ezt a nézők szájába rágnák, ezzel sikerült elérni, hogy mindhárom évad jól elkülöníthető legyen. Egyszerre lehet azt érezni, hogy szellemiségben szorosan összekapcsolódnak, mégis látványos különbségek vannak közöttük.

1-zt3c6vmpytbbbi5hy6mt7g.jpeg

Ezt némileg sajnálom, mert a második évad befejezése bármennyire is volt kerek, rengeteg minden maradt a levegőben, amit jó lett volna kibontva látni. Sajnos nincs rá idő és lehet, hogy nem is igazán fontos. Amit kell azt belesűrítenek ebbe a maradék 8 epizódba, a többin meg lehet örökké lamentálni. A POV szerkezet szerencsére megmaradt és nyilván Kevint követjük majdnem a teljes első epizódon keresztül. Lehet ezt már korábban is megállapítottam, de mintha a készítők az első évad hatodik részéből nyerték volna ki a sorozat igazi hangját és azt a szellemet igyekeznek továbbvinni.

Ez mutatta meg a sorozat világán belüli dzsungel színességét és azt, hogy az emberiség 2 százalékának eltűnése mennyire különböző reakciókat váltott ki az emberekből. New Yorkban ebből kaptunk egy kis ízelítőt, de aztán az első évad később nem igazán tudott ezzel foglalkozni, meg a második évad is inkább egy zárt közösség bemutatására, illetve felbontására koncentrált inkább. Most viszont leomlottak a falak és bármit lehet, úgyhogy kíváncsian várom, hogy a felfújt Garey Busey-nál lesz-e még bármi jobb vagy viccesebb a sorozatban.

Ebben a szellemben telt az epizód, ami igyekezett építeni Kevin kultuszát, akiről lassan elhiszem, hogy ő maga Jézus legelbaszottabb reinkarnációja. Az egy dolog, hogy a zenével is rásegítenek, mikor először meglátjuk, de aztán, ahogy a különböző konfliktusokat kezeli az epizódban, azok mind abba az irányba mutatnak, hogy Kevin Garvey-val valami fontos feladatot akar elvégeztetni az univerzum. Ő a sorozat főszereplője, de soha nem volt igazán makulátlan, hazudott a családjának, és még önmagát is igyekezett becsapni, hogy az egyéb téveszmékről ne is beszéljünk. Valahol hihetetlen, hogy az előzmények fényében is simán elhinném, hogy

Kevin az a fajta Jézus, akinek erre a világnak szüksége van.

 

Ezt igazán sarkosan csak akkor mutatta meg, amikor beugrott a tóba, amiről mindenki azt hitte, hogy mérgezett. Ez volt mellesleg a kedvenc jelenetsorom az egész epizódban, mert nagyszerűen vegyítette azokat az elemeket, amiket a sorozattól megszoktunk, úgy hogy kapott egy harmadik évados csavart az egész. A keresztelkedés hatásosságába nem kell különösebben belemenni, de tudjuk, hogy folyamatosan érkeznek az emberek, akik itt szeretnék újrakezdeni az életüket és abban bíznak, hogy pont a csodavíz segít elérni a céljukat. De vannak emberek, akik gondolni sem akarnak az újrakezdésre, helyette a folyamatos performanszokban és demonstrációkban hisznek. Ők dobálnak hordókat a tóba, amiről mindenki azt hiszi, hogy be is szennyezi a vizet. Persze az egészet nem ellenőrzi le senki, inkább csak elindul a balhé meg a kődobálás, hogy eszünkbe jusson az első évad egy másik, egészen brutális jelenete.

1-3ogq-cx9hhiggoildvi_lq.jpeg

Kevin szavak helyett cselekedettel próbálja lenyugtatni az embereket. Vagy az is lehet, hogy csak meg akar halni. Nem véletlenül, mielőtt ez az egész megtörténik látjuk a reggeli rutinját, ami abból áll, hogy a fejére szalagoz egy műanyag zsákot és megpróbál megfulladni. Legalábbis azt hiszem, de őszintén nem tudom, hogy pontosan mit vagy miért csinál. Adja magát a párhuzam Norával, aki ugye azért fizetett prostikat, hogy rálőjenek. Lehet erről van szó, lehet csak azt teszteli, hogy még mindig megvan-e az ereje és tényleg képtelen meghalni. De ennek a szerepeltetése azért is volt fontos, mert aláhúzza azt, amit korábban írtam, hogy úgy tudjuk elfogadni Kevint egy ilyen Jézus kaliberű figurának, hogy közben megvannak ezek a teljesen zakkant dolgai.

Lehet a miértek kevésbé fontosak és csak az a lényeg, hogy mit ér el a tetteivel.

Ezzel a felelőtlen ugrással például sikerült ismét normalizálnia a helyzetet, bár az nekem picit furcsa volt, hogy olyan hamar jött ott el a boldogság a tó partján, hogy a kővel durván telibe talált emberek ellátásával mintha senki sem foglalkozott volna. De akkora a tempója a sorozatnak és annyira kapkodja a fejét az ember közben, hogy ilyenekre elsőre nem is igazán gondol, mert van 5 másik dolog, ami jobban leugrik a képernyőről. Mondjuk eleve nem értem, hogy miért kellettek oda a kövek, sima verekedéssel, dulakodással is működött volna a szituáció és akkor nem is kellett volna ilyeneken fennakadni.

1-qmhuq8cyieh-le2dx6rp2q.jpeg

Amin viszont tényleg zavaró volt, az John és a kézolvasásos módszere. Jelenlegi ismereteink szerint Isaac tényleg mágikus képességekkel volt képes látni az emberekben, John viszont valami oknál fogva újdonsült feleségével ezt koppintja a technológia és a pszichológia segítségével. Még azt sem írhatom, hogy aprópénzre váltják, mert amit kérnek cserébe azt John azzal a lendülettel meg is semmisíti. Ebből is áradt ugyanaz a káosz, mint mikor Kevin a városban sétált. Mondjuk a kielégítő válaszoktól nem félek, az előző évadban a madárkát is sikerült tök jól megmagyarázni, talán a Johnnal és Laurie-val kapcsolatos kérdések is rendeződnek előbb vagy utóbb. Johnnál az is nagy kérdés, hogy mennyit számított a pálfordulásában, hogy látta Kevint, a férfit, akit ő lőtt le, visszatérni a halálból. Az is lehet, hogy ez az egész csak egy álca és valamikor még újra előbújik az igazi, megátalkodott arca.

Az általános felfordulás mellett, a poénok és a vidámság történetbe ágyazása is meglepő volta számomra. Ez már a második évadban elindult, de a premierben (ezt is) sokkal szabadabban tudták kezelni, mindenfajta erőlködés nélkül kerültek be ezek a mondatok a forgatókönyvbe, ami ráadásul a világon belül is hiteles, mert nem lehet örökre ilyen búval baszottnak maradni, egy idő után muszáj megjegyzéseket tenni arra, hogy milyen őrült lett a világ körülöttünk és ebben mondjuk pont Jill a legügyesebb, aki a Nirvanás pólójában tökéletesen kifejezi ezt az egész életérzést. Úgy köszön el Kevintől, hogy most találkoznak utoljára, ami remélhetőleg csak poén.

Nem attól félek, hogy a sorozaton belül eljön a világvége, de attól igen, hogy valamilyen oknál fogva esetleg tényleg nem látják többé egymást és a félvállról odavetett poénon már nem is akar senki nevetni.

 

Azért nem vagyok meggyőződve róla, hogy ebbe az irányba megy a sorozat, bár mikor Lindelof azt nyilatkozta, hogy a finálé után nem lesz semmilyen spinoffra lehetőség, akkor elgondolkodtam, hogy vajon világvégével ér-e véget a Leftovers. Azok után, ahogy az első és a második befejeződött elég furcsa lenne, illetve a Lost után nem tudom mennyire lenne egészséges így felkorbácsolni az embereket, még ha kevesen is vannak.

1-tr-gif5z3q-8o9ogjtj5yq.jpeg

Az, hogy a 7 éves évfordulón nem fog történni semmi biztosra vehető, de a nyitó képsorok azért eléggé a szájába is rágják mindenkinek. Az mondjuk valahol lenyűgöző, hogy ez az egész megtörtént eseményeket dolgoz fel és ha a Vulture-ön nem jön le róla egy cikk, akkor fogalmam sem lett volna róla. Mindenesetre az USA-ban tényleg élt egy William Miller nevű faszi, aki azt hitte, hogy pontosan tudja mikor jön az elragadtatás. Vagyis többé kevésbé megtörtént eseményeket mutat a sorozat a kezdő képsorokban, ami önmagában egy érdekes csavar, pláne hogy utána azzal csapják le, hogy egy drón bombát dob a látogató központban tartózkodó Bűnös Maradék tagjaira.

Ez eléggé megcsavarja az embert és fogalmunk sincs, hogy mi történt és simán lehet, hogy erről több már nem is derül ki. Jelenleg az a legfurcsább az egészben, hogy Kevin miért szajkózza úgy a hivatalos hazugságot, mint egy robot. Nem gondolnám, hogy köze lehet a történtekhez, viszont ha valakivel lehetne őszinte az az örökbe fogadott fia.

A legnagyobb mindfuck persze az, hogy ki az a nő ott Ausztráliában, aki kísértetiesen emlékeztet minket Norára. Nem írták ki, hogy ugrottunk volna az időben, ezért feltételezem, hogy csak fizikailag kerültünk más helyre így párhuzamosan kell léteznie Norának és ennek a másik nőnek. Ezzel jelezhetik finoman, hogy nem vagyunk felkészülve azokra a csavarokra, amik várnak ránk a harmadik évadban és én már kezdek megbarátkozni a gondolattal, hogy az emberi formát öltő kutyáknak is nagyon fontos szerepe lesz az eseményekben.

Itt pedig megállja a helyét a Kevin és Lindelof párhuzam, ugyanis bármilyen furcsa dolgokat csinált korábban, jelenleg teljesen vakon megbízom benne, hogy tudja mit csinál, hova akar minket elvinni és a végén jobban fogom magam tőle érezni. Számomra a Lost fináléja sem volt csalódás, lehet ezért ez a fene nagy bizalom, de alig várom, hogy végre jobban elmerüljünk a káoszban és igazán sajnálom, hogy a sorozatnak ebből az arcából mindössze 8 részt láthatunk csak.

Egyéb felfedezések:

  • Lehet, hogy túltolták a zenét és azok is túl egyértelműen kommunikálják a sorozat mögöttes tartalmát, de ki mondta, hogy a megfejtésnek bonyolultnak kell lennie? Ha ilyen délcegen ülnek a lovon, akkor lehet élvezni a látványt meg az egész furcsa jellegét, anélkül, hogy puffognánk. Ráadásul van egy csomó egyéb dolog, amiről fogalmunk sincs, szóval tudnak tartani egyfajta egyensúlyt ebben az egészben.
  • Nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi lesz Mattel és Maryvel. Nem akarom elhinni, hogy Janel Moloney-t ezzel a lendülettel ki is írják a történetből.
  • Arról nem is beszélve, hogy a gyerekük neve Noah. Az ilyen apróságok nagyon kellenek.
  • Viszonylag keveset írtam Noráról a rész kapcsán, aki annak ellenére, hogy Kevin párja eléggé mellékesen van csak jelen az epizódban. Lehet ez is része volt annak, hogy a végén az a bizonyos csavar nagyobbat üssön. Carre Coon mondjuk lenyűgöző energiát hozott abba a jelenetbe, amikor a rendőröknek tartott eligazítást, de nyilván az is ezt érzékeltette, hogy neki nem kellett a mikrofon ahhoz, hogy mindenki megértse őt.
  • Igazán örültem neki, hogy arról beszélgettek a szereplők, hogy mit csináltak 25 éves korukban, hiszen pont 25 éves vagyok, miközben ezeket a sorokat írom.
  • Nyilván nincsen The Leftovers recap anélkül, hogy az író belinkelje a végén a The Ringer profilját a sorozat főrendezőjéről, Mimi Lederről, aki most is elképesztő munkát végzett.
  • Elképesztő a metafora túltengés az epizódban, kedvencem egyértelműen a romokat bámuló Kevin. Semmi sem foglalja össze jobban a sorozatot, mint a romok. A harmadik évadra viszont az emberek végre elkezdtek bulizni a maradványokon, amit elég jó nézni.

A bejegyzés trackback címe:

https://fanboyhirado.blog.hu/api/trackback/id/tr514540690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása