Fanboy Híradó

Fanboy Híradó

The Americans 5x12 - The World Council of Churches

2018. június 18. - Fega

mv5bmjaxodq1otc3ml5bml5banbnxkftztgwmji5oda0mji_v1_sy1000_cr0_0_1499_1000_al.jpg

Lassan véget ér az évad, ideje hát elgondolkodni azon, hogy az utolsó évadban lehet-e drasztikus változásra számítani a status quo-ban? Az utolsó előtti epizód elgondolkodik azon, hogy milyen következményekkel járna, ha Jenningsék a szülőhazájukba költöznének.

Philip és Elizabeth Jennings halott emberek?

- kérdezi Paige a szüleitől az Americans utolsó előtti évadának, utolsó előtti epizódjának egy újabb, bájos jelenetében. A mondat természetesen sok értelmezési keretet ad nekünk, ahogy azt szeretjük a sorozattól. De ha kicsit elvonatkoztatunk, és arra gondolunk, hogy a sorozat hamarosan véget ér, ezzel távozik a köztudatból, akkor azt lehet mondani, hogy Philip és Elizabeth Jennings akkor lesznek halott emberek, ha már senki sem nézi a sorozatukat. És úgy néz ki hamarosan ez lesz a helyzet, ugyanis a sorozatnak az utolsó évada sem kapott különösebb extra hype-ot, aki eddig nem kezdte el, az ezután már valószínűleg nem fogja.

Ez azért szörnyű, mert itt volt egy csoda, ami igazi hőstetteket vitt véghez, de azokról túl kevés családi vacsora közben esett szó.

 

Ha abból indulunk ki, hogy egy sorozatnak csak addig van esélye új nézőket szerezni, míg készülnek belőle új részek, akkor azt kell mondani, hogy az Americans végérvényesen olyan sorozat marad, amiről elvétve néhány ember tud, de egyébként feledésbe merül. De miért nem vallott kudarcot a sorozat abban, hogy széles tömegeket nyerjen meg magának? Miközben a témája olyan aktuális, hogy a mai napra vett utalások leesnek a tévé képernyőjéről. Nagyon könnyű belemagyarázni az ideológiája miatt embereket maga alá temető rendszerről szóló sorozatba a magyar utalásokat, ahol korrupció és ügyeskedés kell ahhoz, hogy mindenkinek étel jusson az asztalra. Ahol a rendszerrel nem lehet szembemenni, ahol felülről leszólnak, hogy álljatok le a nyomozóssal. Ez a sorozat a hidegháborúról szól, de közben simán napjaink Magyarországáról is. Egy helyről, amit élve fal fel a korrupció. És az embereknek fogalma sincs róla, hogy ez létezik.

vlcsnap-2018-06-18-16h05m36s207.jpg

Nyilván felesleges az utolsó előtti évadból kiindulni, ha az okokat akarjuk keresni, hiszen az első évad az, ami megakasztja az embereket. De van néhány dolog, ami nem változott és kapcsolódik ahhoz a gyakori kritikához, amiről már korábban is írtam, hogy házi feladatnak érződik a sorozat. Ez az eheti epizódban is meg volt szerintem, legalábbis volt jónéhány olyan dolog, ami szinte atombombával ér fel a szereplőink életében, de ha valaki csak felületesen nézi az epizódot, akkor simán lemaradhat arról, hogy milyen elképesztő következményekkel jár az, ami épp a jelenetben történik.

Erre a legtökéletesebb példa, ahogy Stannek és Dennisnek az arcába robban a hosszú epizódok óta beszervezett ügynöke, Sofia. A nő szála eleinte ment a semmibe, míg ki nem derült, hogy a sportoló pasija miatt izgalmas ő valójában. Nem sokkal azután, hogy ez kiderült végre a számunkra, Gennadi meg is jelent a színen és felajánlotta, hogy ő igazából szívesen segít. Pláne akkor ha a nőjének ezzel sikerült több pénzt szereznie. Az egész nagyon furcsa volt és nem is volt világos, hogy most ki mit is tud a másikról, vagy milyen hátsó szándékkal rendelkezik. Az Americans-ben ezek számítanak kábé a pisztolypárbajoknak. Vagy pókerjátszmáknak. De folyamatosan "ott kell lenned a sorozatban" ahhoz, hogy ezt igazán át tud érezni, mert a felszínen nincs semmi bombasztikus, ezzel lesz a jelenet érzelmileg hiteles és kémfilmes szempontból izgalmas, de hosszú távon széles közönséget ezzel nehéz lekenyerezni. Nekik cirkusz kell, nem tükör.

vlcsnap-2018-06-18-16h04m54s27.jpg

Ugyanakkor ez a szál azt is megmutatja, hogy az Americans kreatív csapatában is hoznak néha rossz döntéseket. Nem mondom, hogy ez az egyetlen hibája az évadnak, de mindenképpen furcsa volt ezzel fenntartani Stant az utolsó előtti évadban. Még az utolsó részben is jöhet ehhez valamilyen váratlan fordulat, de remélem, hogy ez az ügy végül lezárul és a végjátékban már nem lesz annyira fontos. Ami viszont megerősíti az elvesztegetett lehetőség mivoltát.

Korábbi elvesztegetett lehetőség volt Philip elsőszüleött fia, Mischa, akit szinte már teljesen elfelejtettem. Kár volt az évad közben őt végigvinni ezen az Európán-átívelő embercsempészeten, hogy aztán simán hazamenjen, mintha az egész csak egy jópofa kirándulás lett volna az egész. A mostani epizód az apa fiú kapcsolatokról szól, amibe ő jól passzolt, úgyhogy előhozták őt is, illetve ezzel egy újabb bomba meglepetést, hogy Philipnek van otthon egy testvére, aki él és virul és van egy szép kis családja. Ők most kerültek elő, a vacsorajelenetben pedig megerősítették azt, hogy Jenningséknek mennyire szívás, mert még azok sem beszélhetnek róluk felszabadultan, akik tudnak arról, hogy milyen különös dolgokat visznek végre nap-mint nap a munkájuk során.

mv5bmjq4otgwnzgwnv5bml5banbnxkftztgwmdi5oda0mji_v1_sy1000_cr0_0_1499_1000_al.jpg

Ezt leszámítva a jelenet, maximum akkor érdekes, ha Jenningsék tényleg dobbantanak a Szovjetunióba az utolsó évadban. Ebben az esetben fontos alapozás, így maximum csak kontraszt az Amerikában játszódó jelenetekhez képest, ami azért nem egy olyan nagy dolog. Az is lehetne, hogy ez így happy end Mischa számára, ha már az apját nem találta meg, de a nagybácsija eltalált hozzá, de ez a sorozat nem a happy endjeiről híres, így erre nem is gondolok. A családi vonatkozás kapcsán pedig megint az jutott eszembe, hogy az Americans olyan mintha a Hihetetlen családot kereszteznénk egy 80-as években játszódó Dark Knighttal.

Csak itt a jó cél érdekében vívott harc következményei személyes jellegűek és a sértettek ott ülnek velük szemben, úgy, hogy nem is tudnak róla. Vagyis rengeteg életet le kell rombolniuk, hihetetlen magabiztossággal, valahol félelmetes is, ahogy ez Elizabeth-nek megy és nem gondolunk erre, mert a sorozat kapcsán maximálisan együtt érzünk velük, de néha azért eszébe jut az embernek. Mindenesetre Pasha még durvább, ezt egyébként ők is tudták, ettől még meglepetésként érte őket, hogy a srác simán rávette az öngyilkosságra Pashát, úgy hogy még előtte egy kis oktatást is tartott belőle neki. Az epizódban eszembe jutott néhányszor a Hannibal és, hogy milyen lelkiállapot kell ahhoz, hogy valakinek jóindulattal magyarázd el, hogy hogyan ölheti meg saját magát.

vlcsnap-2018-06-18-16h07m22s248.jpg

Ez volt az epizód nagy fordulata, meg az, hogy igazán őrületbe kergetett mindenkit a végével, mert az epizód furcsa ritmusa úgy jött ki, hogy Pasha bejelentése után nem várta az ember, hogy ilyen közel a vég, pláne azok után, hogy sokszor volt az évadban hosszabb rész. De nem, így van vége, 1 percnyi feszült sétálással, ezek a készítők tényleg nem viccelnek. De pont ez az, ami miatt nem tudtak olyan sok nézőt szerezni a sorozatuknak.

Már a teaserben is van egy ilyen meglepően hosszan elhúzódó jelenet, ami kicsit túltolja a metaforát, de mégsem bosszantja az embert. Ez az, amikor Paige kidobja a keresztet a kukákba. Végignézzük, ahogy megcsinálja, elsétált, az anyja aztán utánasétál és visszateszi a nyakába meg meg is indokolja, hogy miért csinálja. Azt hiszem egy ma készülő sorozatban ezt már rövidebben oldanák meg.

mv5bmty4mjcxmjiynl5bml5banbnxkftztgwmti5oda0mji_v1_sy1000_cr0_0_1499_1000_al.jpg

Viszont ha már Paige, és többszörös értelmezési keretek, a kezdő beszélgetés Tim atyával egyszerűen elképesztő volt. Tim atya megpróbál beleállni valahogy a helyzetbe, az alapján, amit tud róla. Paige fejében kombinálja, amit a naplóban látott és, amit a szüleitől tanult, meg persze igyekszik annyira jó ember lenni, amennyire csak lehet. Nagyon megfeszül ebben, néha kicsit robotikus is, amit észre is vesz Tim atya. Aztán ott vagyunk nézők, akik még extra infóként azt is tudják, hogy Paige számára is nagyon aktuálisak azok a kérdések, amikről a kicsi Alice kapcsán beszélgetnek.

Paige-nek is jó lenne ha kétnyelvűként nőne fel és többet látna a világból, nem igaz?

Mindenki azon a véleményen van, hogy lehet, hogy Elizabeth és Philip számára nincs más választás, mint a hazaút, de egyre egyértelműbb, hogy ez a gyerekeiket gyakorlatilag elpusztítja. Elizabeth szerint, ha Paige hozzászokna, akkor utána már megkedvelné az új hazát. Philipnek erre egy erős talánja van. De Henry-ről egy szó sem esik. Nem véletlenül. Tim atya is rögtön arról érdeklődik, hogy neki mennyi fogalma van arról, ami körülötte történik. Claudia remek ötlete pedig az, hogy Henry-nek már csak ott mondják el. Ez a szituáció szerintem elképzelhetetlen. Mindenesetre ez az egész olyan jelenetekben játszódik le, amik nem kiabálják magukról, hogy hahó, látjátok milyen szörnyű tragédia, minden amiről szó van? Lehet akkor tényleg kibírhatatlan lenne a sorozat. Az is lehet, hogy Henry vacsorája pont ezt a célt szolgálta, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy hoppá mekkora a para itt valójában.

Egyéb megfigyelések:

  • Apákról szól a rész, de az egyik legfontosabbat alig láttuk az évadban. Ha jól emlékszem Alexeit a kvászozás óta nem láttuk. Nem mondom, hogy minden Pashával kapcsolatos dologért ő egyedül a hibás, de azért elég komoly felelőssége van. A sorozat egyébként a rossz apákat nagyon szereti kihasználni.
  • Szegény Oleget jól keresztre feszítik az eddigi cselekedetei miatt. Az jutott róla eszembe, hogy milyen sokáig távol maradt attól, amit Philipék csináltak, de biztosan nem ér véget úgy a sorozat, hogy ez így marad. Mindenesetre a készítők nem sietnek összehúzni a szálakat.
  • Nincs sok idő az epizódban, hogy organikusan mutassák meg azt például, hogy Oleg megkérdezi az édesanyját arról, hogy milyen volt a táborban. Elég sok karakter tud vele együtt érezni, hogy szexelnie kellett az ételért a ruháért és a takaróért.
  • Lehet egyébként, hogy Olegtől már búcsúzik a sorozat, mert az is kiderült, hogy megérte szólnia a főnökének és legalább egyvalakit sikerült megmenteni a börtöntől. A kis sikereknek nagyon kell örülni!
  • Ez tényleg az a sorozat, ahol ha egy picit nem figyelsz, lemaradhatsz valami gigantikusról. Ennek újabb pillanata a Philip és Elizabeth tovább folytatódó hivatalos esküvője. A ceremónia után most azt is megbeszélték, hogy Philip orosz nevét is felveszi. És az egészet elintézték egy szemöldökrántással.

A bejegyzés trackback címe:

https://fanboyhirado.blog.hu/api/trackback/id/tr7614540598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása